Kako se rešiti akni na licu


Kako se rešiti bubuljica?

Promene na koži nisu samo taj “fizički nedostatak” koji estetski nije lep. Akne predstavljaju veliki problem po psihu, pogotovo u period adolescencije. Jednom mladom biću sigurno nije jednostavno da se izbori sa svim pogledima, pitanjima i dobronamernim savetima koji bole. Magični lek za akne ne postoji, jer je svaka koža drugačija. Međutim, ono što je sigurno jeste da rešenje za sve postoji, pa tako i za sve vas koji se pitate kako se resiti bubuljica. Uz tretmane lica i još važniju negu kod kuće sve je moguće. Dajte samo sebi vremena. 


Ishrana je prvi korak ka promeni

Najvažnija stvar u borbi sa aknama jeste ne dopustiti im da izlaze zbog naše nemarnosti i lošeg stila života. Izbalansirana ishrana zaista je važna, jer je to gorivo koje pokreće naš organizam. Zamislite da ste cvet. Ukoliko cvet redovno zalivate i hranite dobrim đubrivom on će blistati u svoj svojoj lepoti. Isto je tako i sa našim licem. Ono pamti sve. Neka vam prvi zadatak bude unos dovoljne količine tečnosti i nutritivno bogata hrana. Odbacite sve što je prženo u litri ulja. Prvi lek za akne su hrana i stil života, ne zaboravite to.


Nega počinje kod kuće

Iako je važno posetiti dermatologa ili kozmetičara, ne samo kada imamo veliki problem, sve počinje od kućne nege. Akne neretko izlaze u trenucima kada su pore zapušene šminkom i prljavštinom iz spoljašnje sredine kojoj smo svakodnevno izloženi. Prvi i osnovni savet svakog stručnjaka biće – nikada, ali nikada, ni u kojim okolnostima ne preskačite čišćenje lica. Tek kada sus vi koraci kućne nege ispoštovani, može se govoriti o rezultatima tretmana o kojima ćemo kasnije govoriti. Dakle odgovor na pitanje kako se rešiti bubuljica leži u sinergiji kućne nege i tretmana koji će oživeti kožu. 


Ne zanemarujte hidrataciju 

Ono što je najvažnije za sve osobe, a posebno za one sa osetljivom i aknoznom kožom jeste redovno svakodnevno čišćenje. Nemojte dozvoliti da legnete u krevet sa šminkom i nečistom kožom. Voda nije dovoljna, pa stoga stručnjaci preporučuju da birate sredstva poput blagih pena i gelova za umivanje. Nakon toga, sledeći korak je tonik koji će umiriti kožu i vratiti joj pH vrednost. Kao završni korak koristite kreme laganih struktura koje će dozvoliti da vasa koža diše i koje neće zapušavati pore. Nemojte zaboravljati da hidrirate svoju kožu. Najčešće je masna koža sklona aknama, pa svi oni sa ovakvim tipom kože pokušavaju da je isuše, ne bi li bubuljice prestale da izlaze. Ovakvim koracima samo ćete pogoršati stanje, jer mast i voda nisu isto. 

Nikada nećete znati kako se resiti bubuljica ukoliko vasa kućna nega ne bude na odgovarajućem nivou. I to ne znači odvajanje ogromne sume novca svakog meseca. Na tržištu možete pronaći savršene kreme za sasvim pristojan novac koje će u potpunosti oživeti vašu kožu. 


Tretmani koji pomažu kada su akne u pitanju

Kada su u pitanju tretmani lica za rešavanje problema sa kožom, sve je individualno, ali da, postoje neki tretmani koje bi trebalo da u dogovoru sa svojim kozmetičarom isprobate. To su svakako mikrodermoabrazija, razni hemijski pilinzi kože koji dovode do perutanja, a samim tim i čišćenja vaše kože, zatim mezoterapija kojom se ubacuju različiti kokteli u mezoderm, kao i PRP tretman krvnom plazmom. Niko ne može napamet znati šta će najviše odgovarati vašoj koži i problemu na koji je potrebno da se reaguje. Stoga se obavezno obratite stručnjacima koji će proceniti stanje vase kože i predložiti vam adekvatnu terapiju. Detaljnije o svim ovim tretmanima takođe možete pročitati OVDE. 


Kako se rešiti fleka od bubuljica? 

Hiperpigmentacija je problem sa kojim se bore kako oni koji pate zbog akni, tako i oni sa normalnom kožom, koji su fleke “zaradili” sunčajući se bez zaštitnog faktora. Važno je da znate da je problem rešiv, ali ne instant. Kako se rešiti fleka od bubuljica? Uz tretmane koje će vam predložiti kozmetičari u skladu sa stanjem vaše kože, kod kuće možete koristiti kreme za uklanjanje fleka na koži. Takođe, još jedna fenomenalna stvar kada su flekice u pitanju jeste vitamin C koji ujednačava ten, hidrira i revitalizuje vašu kožu. Možete ga koristiti ujutru i uveče, a prve rezultate videćete već nakon mesec dana redovnog korišćenja. Koža će biti zdravija, a ten ujednačeniji i blistaviji. Treća preporuka kada se postavi pitanje kako se resiti fleka od bubuljica jesu voćne kiseline. Najvažnija napomena jeste da kreme sa voćnim kiselinama možete koristiti samo ukoliko nemate aktivne upaljene akne na licu. Tek nakon što se upalni procesi saniraju, možete početi sa korišćenjem preparata koji sadrže mali procenat voćnih kiselina sa prilagođenom pH vrednošću. Zimski period idealan je kako za kreme, tako i za salonske tretmane voćnim kiselinama I zato se posavetujte sa svojim kozmetičarom da li bi ovaj tretman bio idealan za vas.

Dakle, kada govorimo o tome kako se resiti bubuljica, videli ste da magični lek za akne ne postoji. Postoje savršeni tretmani lica koji će već nakon dva do tri puta oživeti vašu kožu i sanirati akne, ali bez kućne nege oni najbolji rezultati će izostati. I zato budite upotni, birajte kreme i preparate koji odgovaraju vašoj koži, a ukoliko imate problem koji je prisutan već dugo, obavezno se obratite stručnjacima. Kao što sve ostale bolesti ne lečimo sami, tako ne bi trebalo ni ovu. Koža je naš najveći organ i treba joj posvetiti potrebnu pažnju. I za sam kraj zapamtite – imati bubuljice nije sramota! To je samo prolazno stanje kroz koje prolazite i koje ne određuje vas kao ličnost. Budite uporni, svakodnevnom kućnom negom  uz kozmetičke tretmane postići ćete zavidne rezultate i verovali ili ne, napokon uživati u svom licu.