Završeni radovi na uređenju javnih površina Kineske četvrti


Radovi na uređenju javnih površina Kineske četvrti, odnosno Kreativnog distrikta su završeni, saopšteno je iz Gradske uprave za građevinsko zemlјište i investicije. 

Za realizaciju tog projekta, od kapitalnog značaja za Grad Novi Sad, do sada je izdvojeno oko 330 miliona dinara. Izgrađeno je 877m novih saobraćajnih površina, 1.284m pešačkih staza, 920m biciklističkih staza, 211 novih parking mesta, 1.750m kanalizacione mreže i postavlјeno 46 novih stubova javne rasvete. 

Uređenje javnih površina obuhvatilo je i postavlјanje mobilijara i urbane opreme – 72 klupe, 64 korpe i 32 nosača za bicikle.

S obzirom na kompleksnost lokaliteta i sinhronizaciju sa radovima na samim objektima koje realizuje Gradska uprava za imovinu, posao se izvodi fazno, pa je 2019. godine završena prva faza, a 2020. druga faza uređenja.

Programom radova za 2021. godinu predviđena je poslednja faza uređenja javnih površina Kineske četvrti, za koje je budžetom opredelјen iznos od 210 miliona dinara. Rekonstrukcija Kineske četvrti zauzima centralno mesto u okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, sa cilјem očuvanja posebnih urbanističko - arhitektonskih karakteristika lokaliteta i stvaranja uslova za razvoj urbanog distrikta, centra kreativnih industrija.