Usvojen budžet Novog Sada: Priprema izgradnje novog mosta, novi centar, rekonstrukcija Spensa, besplatan vrtić, bazen i dvorana u Futogu...


Oko trećine ukupnog budžeta, odnosno preko 9 milijardi dinara, namenjeno je kapitalnim investicijama

Odbornici Skupština Grada Novog Sada usvojili su predlog budžeta za narednu godinu, koji će iznosti 28,8 milijardi dinara, što je za oko 1,4 milijarde manje od ovogodišnjeg. 

Manji je i suficit, koji je 1,7 milijardi. U gradskoj vlasti kažu da je kasa pažljivo planirana, da se uprkos teškoj godini, nije odustalo od investicija, ali ni od solidarnih i socijalnih davanja, koja su za iduću godina čak i veća.

Oko trećine ukupnog budžeta, odnosno preko 9 milijardi dinara, namenjeno je kapitalnim investicijama, među kojima su izgradnja nove ambulante na Vidovdanskom naselju, čak tri vrtića, biciklističke staze na Futoškom putu, Atletske dvorane sa bazenom u Futogu, zatim uređenje centra grada, projekat za rekonstrukciju Spensa, a biće započet i projekat izgradnje četvrtog mosta preko Dunava, odnosno obilaznice oko Novog Sada. Boravak dece u vrtićima ostaće besplatan, đacima prvacima, sad već tradicionalno, biće obezbeđeni besplatni udžbenici, a subvencije za boravak u privatnim vrtićima, imaće 3.200 mališana, 200 više nego ove godine.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada,ističe “Budžet Grada Novog Sada će, uprkos teškim vremenima zbog pandemije koronavirusa, predstavljati dalji zamajac razvoja grada, istovremeno putem projekata i ulaganja u dalji razvoj infrastrukure, omogućićemo bolje uslove života našim sugrađanima, ali i dodatno ojačati privrednu aktivnost, učiniti da budemo atraktivniji potencijalnim investitorima".

Dok gradska vlast tvrdi da je budžet razvojni, sa izraženom socijalnom komponentom, da je to omogućeno zahvaljujući odgovornoj politici i štednji, opozicija kritikuje, smatrajući da je budžet potrošački, ali i da se, zbog krize, neće ostvariti planirani prihodi, pre svega od poreza na zarade.

Đurađ Jakšić iz SRS,navodi "Mišljenja smo da planiranih gotovo 100 miliona evra koji su trebali po ovom planu da se sliju u budžet tokom 2021-ve, na osnovu ovih poreskih prihoda će biti daleko od ostvarenja, što može definitivno ugroziti aktivnosti koje su planirane za narednu godinu".

Bojan Radojević (DSS)“Na ovakav način čini se da gradska vlast pokušava da taj manjak primarni u gradskoj kasi prebaci na javna preduzeća i na građane Novog Sada".

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada “Nismo smanjili niti jedno solidarno davanje, a takođe nismo prestali ni odustali od finansiranja ni jednog kapitalnog projekta. Naprotiv, povećali smo socijalna davanja, i nastavljamo politiku razvoja koju smo vodili i prethodnih 8 godina.

U budžetu su planirana i velika ulaganja u zdravstvo, biće završen Dom zdravlja na Adicama, ali i rekonstrukcija objekta na Limanu. Plan je i da se još intenzivnije radi na izgradnji i rekonstrukciji komunalne infrastruktrure i puteva, pre svega u prigradskim naseljima. Odbornici su, između ostalog, raspravljali i o uveđenju fiksne mesečna naknada za “spremnost sistema vodovoda i kanalizacije",što je opozicija oštro kritikovala.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, wei zhu from Pixabay