Umesto Albusa IT tehnologija - rušenje policijske stanice u Radničkoj ulici


Na tom mestu organizovana je prva industrijska zona

Nakon rušenja objekata nekadašnje fabrike sapuna „Albus” u Radničkoj 32, i prodaje te parcele softverskoj kompaniji „3Lateral”, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investivije raspisala je tender za uklanjanje zgrade MUP-a na istoj adresi. 

Procenjeno je da će taj posao koštati oko 6,83 miliona dinara, bez PDV-a, dok je, primera radi, za rušenje „Albusa” izdvojeno bezmalo 12 miliona dinara, s odgovarajućim porezom. 

Odabrani izvođač će, osim rušenja svih objekata, temelja i infrastrukture, morati da raščisti i izravna teren, ali i da uredi okolinu, a za taj posao će imati 100 kalendarskih dana, odnosno kako je u konkursnoj dokumantaciji navedeno da toliko će trajati ugovor. 

Imajući u vidu rokove i vremenske uslove, uklanjanje objekata bi moglo početi sredinom februara, budući da se ponude na tender Gradske uprave dostavljaju do 24. decembra, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. 

Podsećanja radi, prostor između Radičke ulice, Stražilovske, Keja žrtava Racije i Bulevara cara Lazara formiran je kao pružni pojas uz prvu železničku prugu, koja je 1883. godine povezala grad s Budimpeštom i Zemunom. 

Na tom mestu organizovana je prva industrijska zona, a taj prostor poseban značaj dobija izgradnjom Bulevara koji je povezao Telep, Liman i Univerzitetski centar s obalom Dunava i Petrovaradinom, ali i gradnjom Spensa. 

Do kraja šezdesetih godina prošlog veka tu je bilo nekoliko industrijskih preduzeća, kao što su „Albus”, „Idol”, „Danubijus”, koja su u međuvremenu iseljena, a proteklih decenija tu je smeštena i policijska stanica. 

Proces rekonstrukcije prostora započeo je nakon preseljenja fabrika, te su neka skladišta već srušena, a slična subdina čeka i preostale objekte. 

Planskom dokumentacijom je na prostoru površine 1,78 hektar, između Radničke ulice, Keja žrtava Racije i parkovske površine ka Bulevaru cara Lazara, predviđen kompleks zgrada državnih službi i Policijske uprave, te opštegradski centar s poslovnim objektima. 

Reč je o placevima u Radničkoj 30, 30a i 32, na kojima su se donedavno nalazili napušteni industrijski objekti, ali i glavna crpna stanica, čije je gašenje predviđeno nakon izgradnje novog kolektora duž Keja žrtava Racije. 

Plac u Radničkoj 32 prodat je u junu softverskoj kompaniji „3Lateral” za oko 933 miliona dinara. Reč je o zemljištu površine 6.495 kvadratnih metara, gde je nekad bila fabrika sapuna „Albus”, koja je premeštena u Industrijsku zonu. Za tri do četiri godine će, kako je svojevremeno najavio direktor „3Laterala” Vladimir Mastilović, u centru Novog Sada na nekada gradskom posedu biti izgrađena poslovna zgrada u kojoj će stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka raditi na razvoju različitih kompjuterskih tehnologija.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo