Srbija daleko od vraćanja obaveznog vojnog roka - logistički nemoguć, finansijski neodrživ i protivustavan


Deset godina otkako je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, dobar deo društva ne može da se pomiri sa činjenicom da mladi muškarci više ne moraju da provedu određeni period života služeći pod oružjem.

Ovakvim stavovima na ruku idu i izjave najviših državnih zvaničnika koji povremeno pomenu mogućnost ponovnog uvođenja ove obaveze.

Da se, međutim, otišlo korak dalje od izjava za medije, navode Večernje novosti tvrdeći da se u Ministarstvu odbrane radi na izradi elaborata, kako bi se procenili svi aspekti ovog pitanja.

Ipak, sagovornici Danasa ističu da bi takav korak naišao na niz pravnih, logističkih i finansijskih prepreka, uz upitne efekte koje bi ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka ostvarilo.

Najveću prepreku svakako bi predstavljao Ustav Srbije koji kaže da niko nije dužan da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu obavezu koja uključuje upotrebu oružja.

"Na ovu činjenicu malo ko od nadležnih obraća pažnju", navodi Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i ministar odbrane u čijem mandatu se odustalo od obaveznog služenja roka.

"Ustavom je zagarantovan prigovor savesti tako da ne postoji mogućnost uvođenja vojnog roka za one koji to ne žele, a oni koji to žele, to pravo i sada mogu da ostvare kroz dobrovoljno služenje vojnog roka. 

Dakle, ne postoji opravdan razlog za uvođenje obaveze služenja vojnog roka. 

Postoji jedino populistička želja povratka na stari komunistički sistem JNA koji se raspao u prah i pepeo", navodi Šutanovac za Danas uz opasku da u vremenu kada i predsednik Rusije Vladimir Putin najavljuje profesionalizaciju, vlasti u Srbiji se, umesto da nastave reformu sa formiranjem aktivne i pasivne rezerve, igraju sa mladima čiji odgovor će biti masovno izbegavanje i odlazak iz zemlje.

Uz pravni, tu je i finansijski aspekt.

Kako je izvor Novosti iz Vojske Srbije naveo, grube procene kažu da bi ponovno uvođenje vojne obaveze državu koštalo oko 50 miliona evra godišnje.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, ocenjuje najave ponovnog uvođenja opšte vojne obaveze kao "potez davljenika koji je shvatio da je dotakao dno".

"U poslednjih nekoliko godina više od pet hiljada profesionalaca je napustilo Vojsku Srbije, nezadovoljni uslovima i obimom rada, načinom napredovanja i visinom primanja. I svakodnevno nastavljaju da odlaze. Pritom, te kadrove nije nimalo lako nadomestiti, oni ne mogu da se nađu na birou. Takvi kadrovi mogu samo da se proizvedu, a to zahteva obuku koja iziskuje dosta vremena i novca", kaže Antić za Danas.

Nasuprot ovim stavovima stoji gotovo jednoglasna podrška građana za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

U nedavnom istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku više od 70 odsto građana se izjasnilo da podržava taj korak.

izvor: Novosti, Danas, 021.rs, agencije, foto: novisad.rs