Podbara ponovo na javnom uvidu: Zgrade predviđene za nadogradnju i rušenje - biće sačuvane


Nacrt plana detaljne regulacije dela Podbare ponovo je na javnom uvidu nakon što je već usvojen krajem prošle godine, a najočiglednija promena u njemu je očuvanje autentičnog izgleda dve zgrade u ovom delu grada.

Prvobitni plan predviđao je da je u Daničićevoj ulici na zgradi broj pet moguća nadogradnja ili rušenje objekta i izgradnje novog visine do dva sprata.

Novi nacrt predviđa da se ovaj objekat naspram Trga republike, zajedno sa onim do njega, očuva u svojoj celosti, te da nije moguća nadogradnja. Iako ovaj objekat nije zakonom zaštićen, on predstavlja deo kulturno-istorijske celine i njegovim očuvanjem čuvaju se arhitektnoske vrednosti kraja.

Plan dela Podbare, tačnije Plan detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice, takođe predviđa očuvanje prostora uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića, jer je deo Almaškog kraja, koji je od prošle godine zaštićena kulturno-istorijska celina. Ove ulice trebalo bi da zadrže prizemne ili jednospratne kuće, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija, arhiva