Parking i staze - uz novi park između Novog naselja i Detelinare


Izgradnja saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom oko parka kod Ranžirne stanice koštaće malo više od 161,4 milion dinara

Budući da su odabrani izvođači za nastavak uređivanja novog parka između Novog naselja i Detelinare, kao i za izgradnju saobraćajnih površina oko te zelene oaze, stanovnici tih kvartova mogu očekivati neimare u svom komšiluku nakon novogodišnjih i božićnih praznika. 

Izgradnja saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom oko parka kod Ranžirne stanice koštaće malo više od 161,4 milion dinara, s PDV-om (161.432.087), odnosno oko 134,5 miliona bez tog poreza. Nadležni u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije taj posao su poverili novosadskim firmama „AB&CO”, „Put-invest”, „ Energotehnika – Južna Bačka” i „Suuniko solutions”, koje će sve predviđene radove morati da završe za 270 kalendarskih dana. Završen je i tender za drugu fazu uređenja parka, za koju će biti izdvojeno gotovo 87,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 121,5 s njim.

Ugovor je dodeljen jedinom ponuđaču, firmi „Graditelj NS”, koja je bila zadužena i za prvu fazu, s učesnicima u ponudi preduzećima „Aledž E&C” iz Beograda, „KLM inženjering TM” iz Novog Sada i „Cvetnik” iz Zemuna”. Inače, odabrani izvođači će sve planirane radove morati da završe za 210 kalendarskih dana. 

Kada je reč o saobraćajnim površinama i pratećoj infrastrukturi, predviđena je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, saobraćajnica, parkinga i biciklističkih i pešačkih staza, kao i postavljanje nove javne rasvete. Uz park između Detelinare i Novog naselja od behatona će biti izgrađeno 282 parkinga s četiri mesta za invalide, kao i pešačka staza uz ivicu parka, duga oko 899 metara i bicklistička u Ulici Radomira Raše Radujkova, duga 118 metara. 

U okviru komunalnog opremanja novog stambenog bloka na Novom naselju, u produžetku parka će biti izgrađene saobraćajne površine s odgovarajućim parking-prostorom, koje će biti povezane s ulicama Rodoljuba Čolakovića, Milana Ješića Ibre i Đorđa Nikšića Johana. Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, nova saobraćajnica u produžetku Ulice Milana Ješića Ibre, koja će biti rekonstruisana, imaće kolovoz širok šest metara. U toj ulici je, nakon rekonstrukcije, planirano ukupno 233 parkinga s četiri mesta za invalide, a osim saobraćajnih površina, trebalo bi izgraditi i kanalizacionu i vodovodnu mrežu, ali i postaviti novu javnu rasvetu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels, ilustracija