Novo lice Uspenske i Pozorišnog trga - Odabrane firme, radovi 270 kalendarskih dana


Reč je o prvoj fazi uređivanja centra grada

Uprava za građevinsko zemljište i investicije odabrala je firme koje će uređivati deo gradskog jezgra, što podrazumeva rekonstrukciju Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a. 

Posao vredan više od 378 miliona dinara, s PDV-om (378.001.144), dodeljen je novosadskim preduzećima „Energotehnika – Južna Bačka”, „Put-invest”, „AB&CO” i „Geotehnika”, kao i „Montop” iz Veternika i „Nukleus” iz Lazarevca. Te firme obavezale su se da, s podizvođačima „Green decor”-om iz Beograda, „Rasingom” iz Vršca i „Urban Mobiliar”-om iz Knića, sve predviđene radove završe za devet meseci (270 kalendarskih dana). 

Reč je, inače, o prvoj fazi uređivanja centra grada, što, između ostalog, podrazumeva popločavanje i asfaltiranje, izgradnju puteva, postavljanjenje nove rasvete i mobilijara, kao i rekonstrukciju i izgradnju instalacija. Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na 6,82 hektara, pa su radovi podeljeni po zonama. 

Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Apolo centra i SNP-a, u narednim fazama planirano je sređivanje i rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaz uz Menratovu palatu. Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno prilazno stepenište Srpskom narodnom pozorištu, okolina te ustanove kulture će konačno, umesto ispucalog mermera, biti ponovo popločana. 

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini kod nedovršene zgrade Poštanske štedionice, planirana je fontana, kao i postavljanje klupe i žardinjera oko te vodene površine. 

Projekat predviđa i ugradnju informacionih displeja i memorijalne trake, koja je zamišljena kao protok vremena, te će na njoj biti ugravirani događaji i zanimljivosti iz istorije Novog Sada. Ta memorijalna traka će pratiti trasu nekadašnje „Male Jevrejske” i pružaće se od zgrade Apolo centra do informacionog stuba, a biće montirane i četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, GSP, ali i turistička, kao i na info-stubu, koji je predviđen na kraju trake. 

U zoni Uspenske ulice su projektovane dve autobuske niše s nadstrešnicama, a potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena biciklistička staza. 

Duž te ulice je planiran je drvored, s tim što će, kako je svojevremeno u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, 16 stabala biti sačuvano, šest lipa presađeno na druga mesta u gradu, dok će tri stabla biti uklonjena, a u planu je sadnja novih 25, delimično izraslih lišćara. 

Uređivanje centra biće finansirano iz gradskog budžeta, a interesantno je da je prvobitno planirano da to bude zajednička investicija Pokrajine i Grada, ali se od toga odustalo zbog smanjenih prihoda u pokrajinskoj kasi usled krize izazvane pandemijom koronavirusa.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: UGZI