Novi Sad kao kulturni centar ovog dela sveta: Koncertna sala je fantastična - idealna za događaje sa velikom scenom i akustičnom školjkom


Nije ovo samo priča o Evropskoj prestonici kulture 2022. Stefan će imati odrešene ruke da kreira sve ono što je najfunkcionalnije za Novi Sad, za Vojvodinu i celu našu državu

Govoreći o dolasku proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića u Novi Sad, Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da su se on Stefan upoznali pre par godina kada je bila promocija Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, da su razgovarali, ali da je tada bilo suviše hrabro pomisliti da Stefana može da dođe da živi i radi u Novi Sad.

"Ja to tada nisam znao, ali sam znao da se razgovara sa njime i da ima ponudu da dođe u Novom Sadu, da treba da bude predavač na Akademiji umetnosti. Stefanu je ponuđeno da bude direktor i upravnik koncertne dvorane u novoj Muzičkoj školi na Limanu 3. Ne znam ko bi to bolje mogao da organizuje i šta bi bilo snažnije personalno ojačanje u tom kulturnom segmentu, od dolaska Stefana. Ovo je poziv svim našim sunarodnicima da se vrate u državu Srbiju. Stefan dolazi sa svojom porodicom da živi u ovde, to je njegova odluka da dođe", naglašava Vučević.

U program RTV-a se uključio i Stefan Milenković, rekavši da njegov san postaje java i da je vizija koju on ima veća i da pokriva čitavu Srbiju, a da će baza za nju biti Novi Sad.

"U Novom Sadu sam imao neke od najlepših koncerata. Za mene, on ima tu titulu prestonice kulture oduvek. Bio sam u Novom Sadu polovinom novembra, kada smo sa porodicom uspeli da dođemo u Srbiju, tada sam video i salu, i novu zgradu koja je fantastična. Koncertna sala je fantastična, sa 500 mesta, idealna je za razne događaje sa velikom scenom i akustičnom školjkom. Nisam tada nosio violinu, pa nisam imao prilike da zasviram u njoj, ali snimamo koncert 10. Januara, koji će se emitovati 13. januara i tada ćemo imati priliku da je probamo. Planiranje za događaje u septembru i oktobru 2021. počinje za nekoliko nedelja, da se postave programski, idejni i muzički okviri, što treba sve da se uklopi u bogat okvir Evropske prestonice kulture 2022. godine. Biće to sadržaji koji treba da budu ogledalo samog grada. Sala je multifunkcionalna i biće pravo ogledalo Novog Sada", istakao je Milenković.

Vučević se zahvalio Stefanu Milenkoviću na hrabrosti da dođe u Srbiju, i rekao da, za njega, od Stefanove karijere u inostranstvu, ne može da postoji lepša pozivnica za povratak u Srbiju.

"Nije ovo samo priča o Evropskoj prestonici kulture 2022. Stefan će imati odrešene ruke da kreira sve ono što je najfunkcionalnije za Novi Sad, za Vojvodinu i celu našu državu. Verujem da ćemo sa njime uživati u spektaklima", naglasio je gradonačelnik.

Vučević je posebno istakao da nekada morate da izađete sa hrabrijim očekivanjem da bi gurali stvari napred , "a ne da čekate ziheraški momenat, kada je sve gotovo".

"Da razbudite ljude, da pobudite u njima odgovornost za ono što rade. Stefanov dolazak je dugo pripreman, radilo se na tome šta će da radi , da se profesionalno razvija u gradu koji to može da ponudi. I premijerka je tu puno pomogla. Ne verujem da neko može da ima loš komentar na ovu vest. Imali smo dve IT bombe u četvrtoj industrijalizaciji Novog Sada. Ni tada nismo zapostavili segment kulture i doveli smo Stefana da podeli znanje sa našim studentima. Nismo ni svesni šta to sve znači", rekao je Vučević.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo