Novi Sad ima ptice: Hranilice za ptice postavljene u dvorištu vrtića - održavaju ih deca (VIDEO)


Naša misija bi bila da se deca ekološki osveste i da tu svest prenesu na roditelje

U vrtiću "Palčica" predstavljen je projekat "Ptice hranilice", sa ciljem da se korišćenjem moderne tehnologije skrene pažnja, posebno najmlađih Novosađana, na život i potrebe ptica u gradu. Za ideju i realizaciju zaslužna je pre svega neformalna grupa građana "Novi Sad ima ptice". 

U okviru projekta, hranilice za ptice postavljene su u dvorištu vrtića "Palčica" i održavaju ih deca. Hranilica je pod nadzorom kamere, a monitor sa prenosom uživo postavljen je unutar vrtića, pa deca uvek imaju ptice na oku.

"U prirodi treba jako mnogo vremena da bi deca uopšte uočila ptičice i strpljenja što oni nemaju, ovo im je omogućilo da premotavanjem snimka da se priroda bukvalno približi njima", kaže Tamara Mirić, vaspitačica.

Ideja za projekat nastala je na osnovu aplikacije "Ptica na dlanu", uz pomoć koje deca vrlo lako mogu naučiti da raspoznaju i upoznaju različite vrste ptica. One nam mogu biti jasan pokazatelj u kakvom okruženju živimo.

"Ukoliko ima više vrsta ptica, ukoliko je njihov živi svet raznolikiji, to nam govori da je naše životno okruženje zdravije i bolje za život i za nas i za bića oko nas", kaže Saša Rajkov, Grupa građana "Novi Sad ima ptice".

"Mi smo imali tu čast da realizacija samog projekat bude baš u okviru našeg vrtića jer je jako važno da na najmlađem uzrastu učimo decu da vole prirodu i vole životinje da razvijamo svest", kaže Dragana Prole, PU "Radosno detinjstvo".

"Naša misija bi bila da se deca ekološki osveste i da tu svest prenesu na roditelje. Smatramo da emptija prema životnoj sredini treba da bude sveobuhvatna", kaže Vladimir Sovilj, Grupa građana "Novi Sad ima ptice".

Ovaj jednostavan model vrlo lako može da se prenese i na druge objekte što bi u velikoj meri pomoglo pticama da prezime i na proleće zadovoljno zacvrkuću.

izvor: rtv.rs, agencije