Nova fabrika Kontinentala blizu Kaća - Odluka Nideka početkom Nove godine


Sledeća godina biće u znaku priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu

"Izvesno je da u Novi Sad stiže još jedno strano ulaganje, japanska kompanija Nidek koja proizvodi elektro motore za različite potrebe", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

Očekuje se, kaže, i dolazak nemačkog Kontinentala. 

Vučević je u jutarnjem programu RTV "Na tri vode" koji se emituje iz studija u Novom Sadu, Nišu i Beogradu sa gradonačelnicima tih gradova govorio o rezultatima postignutim u ovoj godini i planovima za narednu. 

"Novi Sad je u konkurenciji sa još dva evropska grada za koje je zainteresovan Nidek", kaže Vučević navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude doneta početkom Nove godine. 

"Činjenica i da je prošlog petka održan, sada već peti ili šesti sastanak sa predstavnicima te kompanije i da smo ušli u tehničke detalje, meni ukazuje da oni ozbiljno razmišljaju o Novom Sadu", rekao je Vučević navodeći da tamošnji poznati ekonomski časopisi su tu investiciju definisali u fazama do dve milijarde dolara. 

Dodaje da razmišljaju o kupovini 25 hektara zemljišta u industrijskog zoni Sever 4 u Novom Sadu. 

Vučević je uveren da nam stiže i nemački Kontinental sa svojom novom fabrikom koja će biti izgrađena nedaleko od Kaća uz budući auto-put Novi Sad – Zrenjanin. 

Prema njegovim rečima, uprkos pandemiji, nema zastoja u izgradnji fabrike čokolade švajcarskog "Beri kaleba" koja će biti završena do proleća. 

Sledeća godina, kaže, biće u znaku priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu koji je proglašen projektom od nacionalnog značaja. 

"Iako je zbog korone, odlukom Evropskog parlamenta pomereno da Novi Sad naredne godine bude evropska prestonica kulture, to neće značiti da se grad neće pripremati za 2022. godinu", rekao je Vučević i kao uvod najavio otvaranje prve gradske koncertne dvorane koncertom Stefana Milenkovića za doček Srpske Nove godine, 13. januara.

izvor: agencije, foto: ilustracija