Na keju u Novom Sadu kafić, pasarela i vidikovac - oživljava se plan star 14 godina


Tačna lokacija ovog objekta biće određena nakon sprovedenog urbanističko-arhitektonskog konkursa

Predlog plana detaljne regulacije prostora između Keja žrtava racije, Beogradskog keja i Dunava, koji uključuje izgradnju turističko-ugostiteljskog objekta, pasarele i tornja sa vidikovcem, ove nedelje će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Područje obuhvaćeno planom je gotovo u celosti urađeno prilikom rekonstrukcije keja koja je započeta 2009, a završena 2011. godine, međutim neke zamisli iz ovog plana nisu do danas ostvarene.

Jedna od njih je i turističko-ugostiteljski objekat između prvog i četvrtog putničkog pristaništa. Tačna lokacija ovog objekta biće određena nakon sprovedenog urbanističko-arhitektonskog konkursa, navodi se u planu. Prizemni objekat bi trebalo da pokriva maksimalno 100 kvadrata i da ima ravni ili kosi krov. Od vizuelnih zahteva koje bi trebalo da ispunjava, ističu se "prepoznatljiv, savremeni izgled". Izabranim materijalima trebalo bi da unese "jedan novi, moderan duh vremena u ceo potez obale Dunava". Predviđeno je da zidovi budu napravljeni od transparentnih materijala. 

Budući da je reč o području odbrane od poplava, zahteva se da arhitektonsko rešenje bude takvo da je moguće lako postavljanje i uklanjanje u slučaju visokih voda, odnosno da nema ukopanih temelja. 

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija