Mere koje su na snazi ostaju do daljeg - ustanove kulture radiće do 21 sat


Nove mere zavisiće od aktuelne epidemiološke situacije

Vlada Srbije danas je, na preporuku Kriznog štaba, usvojila izmenjenu Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje korona virusa, kojom se nastavlja primena utvrđenih mera, sa izuzetkom radnog vremena za ustanove kulture.

Tako će radno vreme ustanova kulture od ponedeljka, 21. decembra, biti produženo do 21 sat, imajući u vidu da ove ustanove i programi koji se održavaju u njima ne predstavljaju izvor rizika za pogoršanje epidemiološke situacije.

Ustanove kulture su u obavezi da se tokom svog rada pridržavaju propisanih epidemioloških mera, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mere koje su i do sada bile na snazi podrazumevaju su da radnim danima posle 17 sati, kao i vikendom, mogu da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i pumpe za točenje goriva, dok svi ostali objekti u tom periodu moraju biti zatvoreni.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je Krizni štab danas analizirao trenutnu situaciju u Srbiji i da je dogovoreno da se za vikend koji je pred nama zadrže aktuelne mere, koje ostaju na snazi do daljnjeg.

Gojković je, na konferenciji za štampu, ukazao da je jedina novost što je vlada donela odluku da od 20. decembra svi strani državljani koji ulaze u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, kao i naši državljani koji ulaze moraju imati PCR test ili će morati u desetodnevni karantin.

"To je što imamo u sledećem periodu", konstatovao je on.

Gojković je kazao da je na sednici Kriznog štaba razgovarano i o daljim merama koje će biti preduzete.

"One prvenstveno zavise od aktuelne epidemiološke situacije, od broja novozaraženih. Vidimo da smo uspeli da našu krivu zaražavanja zaravnamo. U zavisnosti od broja novoobolelih donosićemo odluke vezano za restriktivnije mere ili njihovo popuštanje", naglasio je on.

Gojković je kazao da je predlog, s obzirom na epidemiološku situaciju, oko kojeg su svi u Kriznom štabu saglasni, da se od ponedeljka omogući ustanovama kulture, a to su pozorišta, bioskopi, galerije, i muzeji, produženo radno vreme.

"Videćemo da li će biti do 20 ili 21 sat. Sa epidemiološke strane, ako se sprovodu sve mere koje su neophodne, prema svim našim informacijama se pokazalo da je najmanje i faktički izuzetno retko da su se posetioci ustanova kulture razboljevali. Jedini problem su zaposleni, a pošto je izuzetno teško, odnosno nemoguće da scenski umetnici, glumci nose maske i drže fizičku distancu, postoje određeni protokoli po kojima se testiraju pred svaku predstavu", ukazao je on.

Gojković je rekao da je na taj način najveći deo odgovornosti na rukovodiocima kulturnih ustanova da ne bi došlo do zaražavanja glumaca i zaposlenih

Što se tiče publike, prema njegovim rečima, ako se poštuju sve mere verovatnoća da će doći do infekcije u takvim ustanovama je mala.

izvor: Tanjug, FoNet, rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

18.12.2020.