Fruškogorski koridor među projektima od nacionalnog značaja


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da je neophodno u prvom kvartalu naredne godine započeti građevinske i infrastrukturne projekte od nacionalnog značaja.

Brnabić je navela da su to, pored ostalog, izgradnja Fruškogorskog koridora, deonice puta Niš-Merdare, Novi Beograd-Surčin, kao i gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

Na spisku prioriteta je i izgradnja i rokonstrukcija železničke infrastrukture, ali i projekti u oblasti zaštite životne sredine, naročito kada je reč o izgradnji fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

U 17 opština u Srbiji sve je spremno za početak izgradnje tih postrojenja, rečeno je na sednici.

Kada je reč o Beogradu, za kraj sledeće godine planirana je izgradnja Beogradskog metroa, dok će izgradnja Industrijskog parka u Borči, kako je ocenjeno, dati potpuno novi život tom delu grada.

U godini na izmaku beleži se značajno veći broj izgrađenih kvadrata u stambenim jedinicama, u odnosu na 2019. godinu, a pri kraju su i drugi veliki projekti, navedeno je na sednici.

Članovi Saveta izvestili su premijerku da uskoro počinju radovi na Kliničkom centru Vojvodine, kao i opremanje Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 i da je u 2021. godini ugovorena izgradnja Dečje bolnice Tiršova 2.

Takođe je naglašeno da će biti nastavljena podrška za privredne subjekte kroz postojeću garantnu šemu kao i da će se naredne godine sa Američkom finansijkom korporacijom (DFC) sprovoditi nova garantna šema za podršku privredi i očuvanje likvidnosti.

Po završetku analize najvažnijih ekonomskih rezultata u svim privrednim oblastima, na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, zaključeno je da je srpska ekonomija pokazala dobre rezultate i pored katastrofalnih uslova zbog pandemije Korona virusa.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Pok Rie, Pexels