Vojvodina: Usvojen regulacioni plan za najveću vetroelektranu u Evropi


Grad Subotica usvojio je Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane "Maestrale ring" u Čantaviru, što je prvi korak i preduslov za izradu projekata za najveću vetroelektranu u Evropi.

Prema ranijim najavama, turbine će biti smeštene na najmanje jedan kilometar od naselja, a kako prenosi RTV Pannon, usvajanje ovog plana je prvi korak realizacije investicije koju gradi lokalna firma italijanske Fintel Energija Grupe, piše portal Energija Balkana.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević kaže da će snaga vetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će proizvoditi više od 1.000 gigavati časova struje godišnje. To je, dodaje, dovoljno električne energije za više od 200.000 domaćinstava.

Navodi da je ono što će ostati kao trajna korist za grad Suboticu mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora.

Kaže i da će investitor dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje.

Odbor direktora kompanije koja je investitor saopštio je ranije da se pokreće ambiciozni projekat izgradnje novih vetroparkova među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu. Tada je generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio, ne navodeći lokaciju, da će ovim projektima Srbija biti među zemljama koje će se najbrže uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na izvore čiste energije.Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade