Većina građana za vraćanje vojnog roka - zbog discipline mladih


Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije

Oko 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije, pokazuje istraživanje "Stavovi građana o bezbednosti", čije je rezultate danas predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto građana, koji takođe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istraživačica BCBP Marija Ignjatović i dodala da građani veruju da Vojska može da zaštiti zemlju.

Stabilno je poverenje i u policiju, mada istovremeno više od 70 odsto građana smatra da je ona korumpirana i da štiti kriminalce povezane sa političarima, političare i finansijske moćnike.

Kada je reč o bezbednosnim pretnjama, građani smatraju da najveće pretnje dolaze iznutra - 73 odsto građana kao bezbednosnu pretnju vidi "belu kugu" i narkomaniju (69 odsto), a kao najveće spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i Kosovo (15 odsto).

Na pitanje u šta treba ulagati, građani na prvo mesto zbog korona virusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oružja, smanjenje zagađenja, povećanje plata za vojsku i policiju, u odbranu od poplava i druge prirodne nepogode i u opremanje policije.

Ignjatović je istakla da se iz toga vidi da su stavovi građana donekle oprečni, jer misle da najveće pretnje dolaze iznutra, a da treba jačati tvrdu moć i ulagati u vojsku i policiju.

Do toga dolazi jer posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na trećem mestu građani veruju medijima, a najviše se informišu preko televizija koje ne preispituju kritički ono što govori vlast, kazala je Ignjatović.

Istraživačica BCBP Marija Pavlović rekla je da se građani u Srbiji osećaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da državni organi doprinose njihovom osećaju bezbednosti.

Kada je reč o julskim protestima, polovina ispitanika veruje da je policija reagovala kako treba, uz poneki slučaj prekomernog korišćenja sile, i smatraju da je svako ko ode na nasilne proteste sam kriv za ono što ga je snašlo, čak i ako ne uradi ništa pogrešno.

Kada je reč o epidemiji, Pavlović je rekla da je istraživanje sprovedeno krajem septembra i početkom oktobra i da se tada 63 odsto građana osećalo bezbedno, ali da misli da bi taj broj danas bio manji, zbog porasta broja zaraženih.

Saradnik BCBP Saša Đorđević rekao je da se u Srbiju ponovo vraća zabrinutost građana zbog organizovanog kriminala, jer se stalno dešavaju mafijaška ubistva ili "dizanje automobila u vazduh".

On je dodao da istraživanje pokazuje da se kod građana stvara nerealno očekivanje da vojska može da reši unutrašnje probleme, iako joj je uloga da štiti građane od pretnji spolja.

izvor: FoNet, agencije, foto: novisad.rs, ilustracija