Ubrzani radovi: Brza pruga NS - BG do kraja 2021. godine, pa Fruškogorski koridor, novi mostovi, novi deo grada...


Potvrdio je da će radovi na brzoj pruzi biti gotovi do kraja sledeće godine

Radovi na brzoj pruzi od Beograda do Novog Sada biće dodatno ubrzani, kako bi taj deo bio završen najkasnije do kraja 2021. godine, izjavio je danas ministar gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je na konferenciji za medije, posle sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnim projektima, rekao da u 2021. treba da počnu i radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice od Rume do Novog Sada.

"Ovo je moja prva poseta jednoj lokalnoj samoupravi, a nisam slučajno izabrao Novi Sad, jer je taj grad fantastično napredovao u građevinskom, saobraćajnom i ekonomskom smislu", rekao je Momirović i dodao da je Vučević kao gradonačelnik sigurno najzaslužniji za to.

Ministar kaže da će biti realizovano još dosta značajnih investicija, koje se tiču Novog Sada i njegovih građana.

Ističe da je železnica bila devastirana u prethodnom periodu i da su ljudi gotovo zaboravili kako je putovati vozom, ali da će modernizacija železničke infrastrukture biti jedan od najprepoznatljivijihi uspeha države i predsednika Aleksandra Vučića.

Momirović kaže da je razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada o temama koje se tiču Novosađana i da će biti uloženi dodatni napori da se ubrzaju radovi na brzoj pruzi kroz Novi Sad.

Radovi će se izvoditi u tri smene, sve dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali, dodao je ministar građevine.

Jedna od tema sastanka je bio i projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada sa mostom, što će biti jako značajno za grad Novi Sad, naveo je Momirović.

"Rešeni smo da to izguramo zajedno sa gradom u narednom periodu i da to bude brzo i efikasno", istakao je Momirović.

Kaže da vlada može da bude ponosna na to kako se realizuje u Novom Sadu projekat izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti i da je to, kada je reč o tom projektu, trenutno najveće gradilište u Srbiji.

Dodaje da država podiže plate pripadnicima tih službi sa željom da im poveća životni standard, kao i da im reši stambeno pitanje.

U Beogradu se gradi malo više tih stanova, ali, srazmerno veličini grada, u Novom Sadu je to veći projekat, kazao je Momirović dodajući da je zaista veliko interesovanje za te stanove.

Izrazio je zadovoljstvo što će ministarstvo koje vodi i vlada i dalje imati dobrog partnera u Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću, kao i uverenje da će ta saradnja biti još i bolja.

Odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je da će radovi na brzoj pruzi biti gotovi do kraja sledeće godine.

"Nećemo dozvoliti da se radovi prolongiraju", poručio je on i dodao da svakako ima problema, ali da je nemoguće da nema problema kada se sprovode investicije koje su veće nego bilo koja u prethodnih 50 godina.

"Naš cilj je da posle što pre završimo deo od Novog Sada do Subotice i da naši građani i privreda budu što pre integrisani u saobraćajnom smislu sa Evropom", istakao je Momirović.

"Za godinu i po dana nećete verovati kako će železnička infrastruktura izgledati drugačije u Srbiji. Sada su u toku investicije u saobraćajnoj infrastrukturi koje se mere milijardama evra", naglasio je Momirović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pete Linforth, Pixabay


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope