U Vojvodini uskoro još jedan vetropark - dovoljno struje za ceo grad, u planu i izgradnja prve geotermalne elektrane


Reč je o investiciji vrednoj 120 miliona evra

U Kikindi bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja vetroparka, koji će proizvoditi dovoljno struje za snabdevanje čitavog grada, a reč je o investiciji vrednoj 120 miliona evra. 

Ta prva francuska investicija u vetroparkove u Srbiji najavljena je prošlog leta, kada je prilikom posete francuskog predsedinka Emanuela Makrona potpisan protokol o namerama za gradnju vetroelektrane u Kikindi, prenosi „eKapija”. 

Za izgradnju će biti zadužena zajednička firma „Basaid Wind” d. o. o., registrovana u Beogradu. 

– Vetroelektrana instalisane snage 85 megavata imaće 15 vetroturbina – kaže direktorka firme „IEL OIE Balkan Renewable Energy” Beograd, koja je s francuskom kompanijom „Akuo Energy Central Europe” partner na izgradnji vetroparka „Bašaid” u Kikindi Nataša Lazarević. 

Trenutno je na javnom uvidu u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta vetroelektrane u Kikindi, koji je podnela firma „Basaid Wind”. Nataša Lazarević je rekla da očekuju da do sledeće godine prikupe sve potrebne saglasnosti i dozvole i da započnu realizaciju projekta. 

Navela je da je vetropark „Bašaid” prva, ali ne i jedina investicija francuske kompanije „IEL OIE Balkan Renewable Energy” u obnovljive izvore u Srbiji, budući da se već dve godine paralelno radi i na projektu geotermalne energije, u kojem je učestvovao i svetski energetski lider, francuski EDF. 

Reč je o pronalaženju potencijalnih lokacija u Srbiji za izgradnju geotermalnih elektrana za proizvodnju toplotne energije za snabdevanje sistema daljinskog grejanja i za potrebe industrijskih procesa. Nataša Lazarević je navela da je studija izvodljivosti za četiri lokacije – Vranje, Suboticu, Kikindu i Rumu – završena, kao i da je rađena u partnerstvu s Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, jer je veći deo lokacija u Vojvodini. 

Kazala je i da je Radna grupa za realizaciju prvih geotermalnih elektrana u Vojvodini, osnovana prošle jeseni i sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, kompanije „IEL OIE Balkan Renenwable Energy” i Pokrajinskog sekretarijata definisala biznis-model i zaokružila plan investicije s tehničkog, finansijskog i pravnog aspekta. Sledeći korak geotermalne elektrane Sledeći korak je izrada projekata za realizaciju geotermalnih elektrana. 

– Jednu od lokacija ćemo odabrati kao pilot-projekat i očekujemo da izgradnja prve geotermalne elektrane startuje sledeće godine – rekla je Nataša Lazarević. 

Dodala je da „Balkan Renewable Energy” ispituje i potencijale solarne energije u Srbiji, te da očekuje najavljene izmene Zakona o energetici koje će omogućiti dalji razvoj projekata vezanih za obnovljivu energiju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Wild Wild West, Pixabay 


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope