Srbija spremna za uvođenje 5G mreže


Što se tiče neophodne regulative, Srbija je u ovom trenutku potpuno pripremljena za uvođenje 5G mreže, izjavila je za biznis.rs profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji I bivša savetnica u MInistarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Irina Reljin.

Ona ističe da sukob između Kine i SAD ne dotiče našu zemlju, u kojoj se oprema bira po principima tehnološke neutralnosti, i dodaje da u Srbiji opremu nabavljaju operatori i država prema aktuelnim zakonima nema nikakvog uticaja na njihov izbor, osim što će sve tražene uslove kvaliteta i bezbednosti naknadno morati da proveri regulatorno telo za elektronske komunikacije. 

Reljin dodaje da se očekuje da će prva aukcija za dodelu 5G frekvencija biti raspisana tokom 2021. godine, kao i da će do kraja iste gotovo sigurno biti puštena prva 5G mreža u Srbiji.

Kao što je to bio slučaj u gotovo svim državama u kojima je najavljeno uvođenje 5G tehnologije, i u Srbiji je deo javnosti negodovao zbog mogućih štetnih uticaja na ekologiju i zdravlje ljudi.

Međutim, profesorka Reljin ističe da do sada nijedno istraživanje nije dokazalo da 5G mreža predstavlja pretnju po zdravlje. 

"Naprotiv, radi se o radiofrekvencijskom spektru koji je i ranije korišćen u telekomunikacijama i postoji u našem okruženju, samo se sada prenamenjuje za javne mobilne sisteme", kaže Reljin. 

Ona kaže da je mnogo bitnije na koji način svakodnevno koristimo naše mobilne telefone, obzirom da najveći utvrđeni problem predstavlja njihovo zagrevanje od prekomerne upotrebe.

izvor: Fonet, 021.rs, agencijeNajveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."