Rumenka dobija novi centar: Urbanisti predlažu novu školu, vrtić, sportski kompleks i trg promenadu


Između ostalog predviđa se i izmeštanje sadašnjeg centra

Nakon što je Skupština Grada usvojila Plan detaljne regulacije Rumenke, koji, između ostalog, predviđa i izmeštanje sadašnjeg centra, na javni uvid je stavljen Nacrt nove centralne zone. 

Tim planskim dokumentom obuhvaćena je površina od 8,47 hektara, južno od Ulice oslobođenja, na kojoj urbanisti predlažu novu osnovnu školu, predškolsku ustanovu, sportski centar, sportski park, poslovanje i porodično stanovanje, ali i novi skver, odnosno trg-promenadu. 

S obzirom na prostorna ograničenja sadašnjeg centra, u južnom delu građevinskog područja, oko ukrštanja Ulice Miloša Crnjanskog i Bačke biće formiran novi. 

Kako je u tekstu plana navedeno, ta nova centralna zona trebalo bi da preuzme ulogu mesta okupljanja i najznačajnijih dešavanja stanovnika Rumenke, te da objedini različite sadržaje iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ali i neophodne poslovne sadržaje. 

Većina prostora predstavlja neizgrađeno i neuređeno građevinsko zemljište, koje se trenutno koristi za odlaganje zemlje, te zahteva nasipanje na bezbednu kotu. Samo je krajnji, severni deo, uređen i priveden nameni, i tu su i dva terena Fudbalskog kluba „Jedinstvo” i objekat u njegovoj funkciji, prenosi Dnevnik.

Nacrt plana novog centra Rumenke na javnom uvidu je do 27. novembra, i moguće ga je pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP „Urbanizam”, na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u prostorijama MZ Rumenka u Vojvođanskoj ulici 19. 

Osim toga, dokumentacija je u digitalnom obliku dostupna na sajtu „Urbanizma”, kao i na zvaničnoj internet stranici Skupštine grada, odnosno Grada. Dok traje uvid, zainteresovani bi pisane primedbe trebalo da dostave Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska ulica 3, a javna sednica na kojoj će se raspravljati o tim primedbama zakazana je za 17. decembar u Amfiteatru na Spensu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope