Prvi put rekonstruisan - Završena sanacija olimpijskog zatvorenog bazena na SpensuŠkolјka bazena je zatečena u vrlo lošem stanju kao i sistemi ispod nje

Zatvoreni bazeni u okviru JP SPC „Vojvodina“ su počeli sa radom 1990. godine, a sada je prvi put rekonstruisan olimpijski bazen i sanirane su bazenske prostorije, u šta je uloženo ukupno 127,4 miliona dinara. 

Povodom završetka te investicije, SPENS je danas posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je naglasio da su radovi finansirani iz budžeta Grada u iznosu od 92,4 miliona dinara, dok je 35 miliona dinara uložilo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

- Školјka bazena je zatečena u vrlo lošem stanju kao i sistemi ispod nje. Sada je sve urađeno kako struka nalaže i nastavlјamo sa ulaganjima u bazen. U nacrtu budžeta za sledeću godinu je predviđeno 60 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju filterskog postrojenja. Imaćemo najsavremenije filtere kada je reč o biološko-hemijskoj ispravnosti vode, pa će svi oni koji koriste bazen, i građani i sportisti, dobiti najbolјe moguće uslove. Posebno je važno što je bazen u svim segmentima prilagođen osobama sa invaliditetom, a to do sada nikada nismo imali. Zalažemo se za takav pristup u svim budućim investicijama. SPENS je preduzeće koje je pretrpelo velike posledice zbog Kovida 19 i doneli smo odluku da zakupci poslovnog prostora imaju popust od 50 posto i u novembru i u decembru ove godine. Trenutno je u zakupu 90 posto poslovnog prostora, a pregovaramo sa još nekim privatnim kompanijama da dođu na SPENS, trudimo se da ne bude zapostavlјen taj poslovni aspekt. Čeka nas ulaganje u bazen u sportskom centru ''Slana bara'' a čim epidemija bude završena, s radošću ćemo objaviti da su bazeni dostupni svim građanima – istakao je gradonačelnik Vučević.

Radovi na sanaciji olimpijskog zatvorenog bazena započeti su 20. maja, a završeni 13. novembra 2020. godine. Nјihova vrednost je 87,7 miliona dinara, a podrazumevali su sanaciju školјke velikog olimpijskog bazena u zatvorenom delu objekta i sanaciju ploča plaže oko bazena. Betonska konstrukcija je pretrpela prilična oštećenja od dugogodišnjeg curenja vode kroz dilatacije, između bazenske školјke – prelivnog kanala i ploča plaže. Napukli stubovi koji nose betonsku školјku su ojačani novim stubovima i sva oštećenja i naprsline su sanirani. Takođe su sređene oštećene betonske ploče plaže. Cela konstrukcija je dodatno ojačana i utegnuta karbonskim trakama. Hidroizolacija bazena urađena je na najsavremeniji način, a kompletno je obnovlјena keramika bazena i okolne plaže. Zamenjeno je podno grejanje na okolnim plažama, kao i sve prateće instalacije, a uređena su i dva toaleta za posetioce u ulaznom holu bazena. U rekonstrukciju bazenskih prostorija uloženo je 39,7 miliona dinara. Postavlјene su podne i zidne keramičke pločice, kao i 30 novih kabina za presvlačenje. Obezbeđeni su pokretni lift i platforma za spuštanje u bazen za osobe sa invaliditetom. Sanirano je osam postojećih svlačionica, a mokri čvor i prostor za tuširanje izgrađeni su u skladu sa standardima pristupačnosti.

Prema rečima direktora JP SPC „Vojvodina“ Dragana Milića, u što kraćem roku bazen će biti pripremlјen za korišćenje, što prethodno podrazumeva punjenje vode, proveru funkcionisanja sistema i bakteriološko-hemijske analize.


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope