Počela akcija pošumljavanja Fruške gore - sadnja 60.000 sadnica


Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa v.d. direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Radoslavom Krunićem i brojnim volonterima prisustvovao akciji sadnje kojom se obeležava 60 godina od kako je Fruška gora proglašena nacionalnim parkom. 

Naime, povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području AP Vojvodine, JP „Nacionalni park Fruška gora“ organizuje simboličnu Akciju pošumlјavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60 000 sadnica. 

Predviđeno je da se Akcija pošumlјavanja „60-60000“ realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom.

- Šest decenija trajanja nije mali period i svi mi, zalјublјenici u Frušku goru, smo ponosni na taj jubilej. 

Ovo je sjajna akcija koju je JP „Nacionalni park Fruška gora“ pokrenulo zajedno sa odgovornim kompanijama i pojedincima, a rezultat toga je da je mimo budžetskih sredstava tog preduzeća obezbeđen impozantan broj sadnica. 

Verovatno nema stanovnika ni jedne opštine u ovom delu naše države da nije proveo bar neko prijatno vreme na Fruškoj gori zajedno sa svojom porodicom i prijatelјima. 

Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas. 

Ova akcija sadnje šalјe poruku o njenom dalјem razvoju, sa cilјem da bude mesto prijatnog boravka i okuplјanja, ali i da se oni koji koriste Frušku goru kao izletište, šetalište ili teren za rekreaciju, odnose odgovorno, da ne ostavlјaju razbacano smeće, neugašene roštilјe i da ne očekuju da neko drugi dođe i počisti iza njih. Simbolično, sa potesa Astali u blizini teritorije novosadskog naselјa Bukovac, krećemo u sadnju oko 50 sadnica, a potom nastavlјamo pošumlјavanje po celoj planini – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

V.d. direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Radoslav Krunić istakao je da je akcija sadnje organizaovana u cilјu obeležavanja značajnog jubileja.

- Pošumlјavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, realizuju zaposleni iz našeg Javnog preduzeća, kao i zainteresovani volonteri. 

Ova akcija pošumlјavanja ne ulazi u naš redovan godišnji plan, odnosno ne spada u sadnju koju JP „Nacionalni park Fruška gora“ sprovodi svakodnevno, već je ovo vid dodatne sadnje – rekao je Radoslav Krunić.


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade