Od 1. januara zabrana plastičnih kesa - u Sremskim Karlovcima


Time su se Karlovci svrstali u red onih lokalnih samouprava u Srbiji na čijoj teritoriji se zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

Od 1. januara 2021. na teritoriji Sremskih Karlovaca, prema odluci koju je lokalni parlament usvojio 27. decembra prošle godine, neće biti dozvoljena upotreba plastičnih kesa za isporuku robe, osim biorazgradivih plastičnih kesa, na mestima prodaje robe i usluga. 

Time su se Karlovci svrstali u red onih lokalnih samouprava u Srbiji na čijoj teritoriji se zabranjuje korišćenje plastičnih kesa. 

Prema toj odluci, trgovci su u obavezi da u maloprodajnim objektima, uslužnim i drugim lokalima ograniče upotrebu vrlo laganih plastičnih kesa i postepeno smanjuju njihovo korišćenje kako predviđa program prevencije stvaranja otpada od plastičnih kesa. 

Plan za sprovođenje tog programa predviđa da trgovci na mestima prodaje stave potrošačima na raspolaganje papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu, koje su pogodne za reciklažu, kao zamena za lagane plastične kese. Osim toga, trgovci su u obavezi da obaveštavaju potrošače o adekvatnom načinu zbrinjavanja torbi za kupovinu, ukoliko se opredele za sistem zamene ili popravke torbi, koje stavljaju na raspolaganje potrošačima.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stijn Dijkstra, Pexels


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope