Novi deo grada u Novom Sadu - za 2.900 stanovnika: Kako bi trebalo da izgleda porodično naselje Šumice?


Porodično naselje, opštegradski centar, predškolska ustanova...

Planom detaljne regulacije Šumica u Novom Sadu obuhvaćeno je 82,80 hektara, a u planu je porodično naselje, opštegradski centar, predškolska ustanova.

Planom detaljne regulacije Šumica u Novom Sadu obuhvaćen je prostor koji ima ima povoljan položaj u saobraćajnoj mreži grada Novog Sada, čiju okosnicu čine četiri glavne gradske saobraćajnice – gradska magistrala (postojeći produžetak Bulevara Evrope), Sentandrejski put u neposrednom okruženju, Ulica Paje Radosavljevića i Ulica profesora Grčića, piše eKapija.

Planom je obuhvaćeno delimično izgrađeno područje na potesu Gornje livade, koje je pretežno nastalo bespravnom izgradnjom porodičnih stambenih objekata. Područje pripada Mesnoj zajednici Klisa.

Planom je obuhvaćeno 82,80 ha. Koncepcijom prostornog uređenja planira se porodično stanovanje, stanovanje sa poslovanjem, opštegradski centar, predškolska ustanova, poslovanje na ulaznim pravcima, stanica za snabdevanje gorivom i saobraćajne površine ‒ ulice.

Postojeća izgrađenost i urbana matrica, kao i koncepcija razvoja izražena kroz planirane namene prostora, opredeljuju podelu u okviru Šumica na četiri potceline:

- prvu potcelinu sa 22 bloka koje formiraju međusobno paralelne ulice, a koje se pružaju između ulica Profesora Grčića i Angela Vlatkovića;

- drugu potcelinu sa 10 blokova koje formiraju ulice u dva pravca koje se pružaju između ulica Angela Vlatkovića i Pantelije Milenkovića;

- treću potcelinu sa četiri bloka koji će se formirati između ulica Angela Vlatkovića, Pantelije Milenkovića i Proleterske ulice;

- četvrtu potcelinu sa tri bloka koji će se formirati severno od Proleterske ulice.

Planira se oko 2.900 stanovnika (oko 1.100 stanova), u porodičnim stanovanju površine 57,54 ha, a planirana neto gustina stanovanja iznosi 53 st/ha. 

Stanovanje se planira kao porodično stanovanje, spratnosti do P+1+Pk u blokovima 18, 19 i 20.

izvor: ekapija, b92.net, agencije, foto: Daniel Frank, Pexels, ilustracija


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."