Noć istraživača ove godine u virtuelnom svetu


Ne odustajući od najveće naučne proslave u Evropi ni ove godine, Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove i druženja sa naučnicima.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova, poručuju sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je digitalna nauka - biće predstavljeni svi načini korišćenja digitalnih medija u istraživanju i učenju. 

Većina programa ove godine biće u online formatu, a brojni snimci demonstracija biće postavljeni na sajtu i YouTube kanalu Noći istraživača.

Jedanaesta "Noć istraživača" u Novom Sadu održaće se u petak, 27. novembra, ali će njena proslava počinje već od 15. novembra.

Od 15. novembra u paviljonu pored zgrade Rektorata novosadskog univerziteta biće postavljena interaktivna izložba "Naučno igralište" koja će moći da se poseti svakog dana 12-18h. U isto vreme biće lansirana aplikacija "Noć istraživača" za android telefone sa kojom svaki"“posetilac" uz pomoć igre "Lov na nauku" otkriva i sakuplja trofeje po gradu. Ova aplikacija omogućava i traganje za naučnicima sa kojima je planirano druženje uz kafu ili sok, 27. novembra.

U samoj Noći istraživača 27. novembra na YouTube kanalu biće emitovan program uživo. Biće nekoliko predavanja na temu COVID-19 epidemije, ali i o naučnim dostignućima do kojih se došlo tokom pandemije. Posetioci će u komentarima moći da postavljaju pitanja predavačima.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope