Istorija NS: Današnja Zmaj Jovina nekada Glavna ulica i glavna pijaca - menjala nazive mnogo puta


Nekada se današnja Zmaj Jovina zvala Glavna ulica, od Trga slobode do Vladičanskog dvora. 

U vreme Austrije zvala se nemački Hauptgasse, a posle Austro-ugarske nagodbe 1867. mađarski Fö utca, kasnije ulica Lajoša Košuta.

Između dva svetska rata ulica je nosila ime Kralja Petra I. Tada je Jovan Jovanović Zmaj imao ulicu Zlatne grede, u kojoj se, na mestu današnje gimnazije, nalazila njegova rodna kuća. 

Za vreme okupacije (1941-44) Glavna ulica nosila je ime mađarskog saveznika Musolinija, a regentu Miklošu Hortiju dat je bio bulevar (danas Mihajla Pupina). 

Pošto je nekadašnji bulevar Kraljice Marije posle oslobođenja nazvan bulevar Crvene armije, Glavna ulica je, kao i svuda, posle dobila ime Maršala Tita (kratko vreme posle oslobođenja ponovo je bila ulica Kralja Petra I). 

Potom je naziv Bulevara bio Maršala Tita, a Glavna ulica je konačno ustanovljena kao Zmaj-Jovina. Glavna pijaca i ,,siti" - prvobitni i najstariji naziv ove ulice bio je Magazinska, prema njenoj funkciji u staro doba. 

Tu su se nalazili dućani i trgovački magazini s raznom robom, a ispred celom dužinom ulice, od glavnog trga do Vladičanskog dvora, bila je glavna pijaca. 

Kad je pijaca između dva rata premeštena i kad su počele da budu pijace Riblja, Futoška i Temerinska, Glavna ulica postala je ,,siti' - trgovački centar, sa luksuznim prodavnicama različitog profila i uglednim zanatskim radnjama. I danas je ova ulica trgovačka, a iskorišćena su i dvorišta za razne zanatske radnje, kancelarije i butike, kao i uličneugostiteljske bašte.

izvor: novisad.rs, foto: Историјски архив града Новог Сада - Istorijski arhiv grada Novog Sada


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope