Bari Kalebo neprekidno gradi novu fabriku čokolade na ulazu u Novi Sad


Do proleća naredne godine Novi Sad bi trebalo da dobije „najslađu fabriku u ovom delu države”, objavio je na svom „Instagram“ nalogu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon posete gradilištu budućeg postrojenja „Bari Kaleboa” na putu za Zrenjanin. 

On je čestitao toj švajcarskoj kompaniji što nijednog trenutka nije obustavila izgradnju fabrike, i ponovio da će u njoj biti otvoreno 100 radnih mesta, uz još 30 inženjera koji će posao dobiti u Akademiji čokolade. 

„U ovoj godini, koja je pre svega obeležena borbom protiv koronavirusa, ’Bari Kalebo’ sa svojim izvođačima neprekidno gradi novu fabriku na ulazu u Novi Sad, prvu investiciju najvećeg svetskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa u ovom delu Evrope. 

Investicija koja će u Novi Sad doneti tehnologiju vrednu 100 miliona evra, ali i investicija koja donosi najmoderniju tehnologiju i znanje i spaja se s našim Tehnološkim fakultetom. 

Značaj je višestruki, i ekonomski i naučno-obrazovni jer spajate naše najbolje obrazovne ustanove i pogone velikih svetskih kompanija”, izjavio je Vučević. 

Kako je napomenuo, u pitanju je kapitalno-intenzivna investicija, sa skupom tehnologijom, koja donosi i Akademiju čokolade, odnosno razvojno-istraživački centar „Bari Kaleboa” koji će raditi s Tehnološkim fakultetom, te će tamo studenti i profesori moći da uče i prenose znanje. Vučević je istakao da se u neposrednoj blizini nalaze i fabrike „Lira” i „Bosh Male Turbosistema”, a da gradska vlast očekuje uskoro veliku japansku investiciju na istoj lokaciji.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Marta Dzedyshko, Pexels