Aerodrom Novi Sad - Čenej: Povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima EX YU i drugim okolnim zemljama


Detaljni plan o tome kako bi u budućnosti mogao da izgleda Aerodrom "Novi Sad - Čenej" nalazi se pred građanima na javnom uvidu, a urbanisti su predvideli značajne izmene koje bi trebalo da doprinesu razvoju avio-sabraćaja u Vojvodini.

U avgustu prošle godine obavljen je prvi direktni međunarodni let na čenejskom aerodromu, kada je na travnatu pistu sleteo avion iz Nemačke u kojem se nalazio biznismen na putu da poseti svoju fabriku u Gospođincima. Već tada su napravljeni neki koraci ka proširenju usluga ovog aerodroma, s obzirom na to da su izgrađene prostorije za carinu i graničnu policiju.

Tom prilikom je ukazano na prednosti aerodroma koji se nalazi na 10 kilometara od Novog Sada, a najavljeno je da bi ovakvi međunarodni letovi mogli da postanu svakodnevica. To se, za sada, nije dogodilo, a jedna od prepreka je svakako i korona kriza, koja je paralisala avio-saobraćaj širom sveta. 

 Već godinama se najavljuju razni planovi za čenejski aerodrom i sada se pred građanima nalazi planski dokument, na koji, ukoliko žele, mogu da ulože žalbu do 27. novembra, dokle traje javni uvid u prostorijama "Urbanizma", a mogu da ga pogledaju i na linku.

 Kako se navodi u dokumentaciji, plan detaljne regualcije obuhvata prostor sadašnjeg poljoprivredno-sportskog aerodroma "Novi Sad - Čenej", deo poljoprivrednog zemljišta i deo državnog puta. 

Obuhvaćena je površina veća od 116 hektara. 

Površinski najveći deo plana odnosi se na kompleks aerodroma, potom na površinu namenjenu izgradnji salaša i na kraju je tu zemlja namenjena poslovnim sadržajima. 

"Na Aerodromu 'Novi Sad – Čenej', planira se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi. 

Regionalni saobraćaj planiran je da obezbedi povezivanje Autonomne pokrajine Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije", navodi se u urbanističkom planu, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: Pexels


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."