Vladičanski dvor će uskoro imati novo ruho - Prva ozbiljnija rekonstrukcija


Domaći proizvođači nisu mogli da odgovore zahtevima, pa se posla se prihvatila španska "Porcelanosa"

Jedno od najlepših i najznačajnijih zdanja u Novom Sadu, Vladičanski dvor, uskoro će imati novo ruho. 

Prva ozbiljnija rekonstrukcija tog spomenika kulture iz 1901. trebalo bi da bude gotova do polovine novembra. 

Vladičanski dvor jedno je od retkih zdanja čija je fasada ukrašena keramičkim pločicama. Do keramike vrhunskog kvaliteta po uzoru na stare pločice iz 1901, za istočnu i zapadnu fasadu, nije bilo lako doći, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, objašnjavajući da je potraga trajala duže od godinu dana. 

Domaći proizvođači nisu mogli da odgovore zahtevima, pa se posla se prihvatila španska "Porcelanosa". Da je sve urađeno u skladu sa zakonom, strukom i standardima Evropske unije, dileme nema, kažu u toj instituciji.

"Pločice koje verno oslikavaju, a vidi se iza mene čak i ono gde su različiti tonovi tih pločica, rezultat je specijalnog aparata za skeniranje, koji skenira dubinski materijal i kompletno pigment. Takvih skenera ima samo 5 u svetu. E sada da li replika odgovora po debljini onome što je bilo? Pa ne, tehnolohija izrade keramičkih pločica u prvoj četvrtini 21. veka je svakako drugačija nego na početku 20. veka" istakao je Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo