Uređenje stana uz malo novca


Opremanje stana osim što zna da bude veoma stresno i naporno, iziskuje i velike troškove. Ali, da li baš uvek mora da bude tako? 

Jeftine ideje, kada je uređenje stanova u pitanju svakako postoje. Naime, kada je jeftino preuređenje stana u pitanju, potrebno je da pokušate da udahnete novi život starim stvarima u svakoj prostoriji, te da stan pretvorite u mesto inovativnih i kreativnih ideja koje će od vašeg životnog prostora napraviti potpuno novo mesto.


Učinite stare stvari novim

Kada je u pitanju uređenje doma mnogima je odmah na pameti izbacivanje svih starih stvari i kupovina potpuno novih elemenata i komada nameštaja. Zvuči kao nešto što iziskuje velike količine novca. U stvarnom životu i jeste baš tako kako zvuči - skupo! Zbog toga, zaboravite na bacanje starih stvari već uz malo kreativnosti i mašte dajte potpuno novi izgled svom stanu uz malo novca.

Stare, pohabane komade nameštaja možete vrlo efektno srediti farbanjem. Zvuči čudno, ali stare vitrine, ormare ili kuhinjske elemente možete osvežiti uz pomoć boje i četke. Ipak, ukoliko niste vični i raspoloženi za “grube radove”, možete u knjižari kupiti ukrasni tapet ili stikere koje možete nalepiti na „problematična mesta“ i prekriti sve ono što ne želite da se vidi.

Ukoliko je nameštaj pocepan, izguljen ili izgreban, to nije znak da treba da ga pošaljete na najbliži otpad već možete da se potrudite da i od nameštaja u takvom stanju napravite komade koji će biti reprezentativni i koji će se savršeno uklopiti u vaš dizajn. Nabavite zanimljive presvlake, dekorativne jastuke i već ste dobili novu garnituru. Uređenje stana ne mora iziskivati uvek mnogo novca, ali mora biti mnogo mašte i snalažljivosti. Ukoliko u svom domu imate staklena vrata na kojima je možda puklo staklo, zamenite ga pleksiglasom. Osim što je ekonomičnije, vrlo je praktično, a i materijal postoji u raznim bojama.


Nova namena za neupotrebljive stvari

Ako imate određene komade nameštaja koji više nisu upotrebljivi u svom izvornom obliku, ni tada ne znači da treba da ih se odreknete i bacite. Stare, dvokrake merdevine mogu poslužiti kao prelepa polica, a sve što treba da uradite jeste da na njih zakucate nekoliko dasaka i postavite ih u željeni kutak. Složite knjige ili dekorativne predmte na njih i dobili ste policu za koju će vas svako pitati gde ste je kupili. Takođe, stare komode sa fiokama mogu poslužiti kao žardinjere za cveće, potrebno je samo da izvučete fioke (onu donju do kraja, a svaku iznad sve manje), da ih napunite zemljom i tu posadite cveće. Ovo će biti savršen dekorativni cvetni detalj za hodnik ili terasu.


Ekonomične varijante luksuznih detalja

Prema rečima popularnih dizajnera enterijera tri jednaka elementa ili detalja u svakoj prostoriji izazvaće taj željeni „wow“ efekat. Poslednjih godina veoma su popularne slike na zidu iz nekoliko delova. Ukoliko baš takav detalj priželjkujete u svom dnevnom boravku ili pak iznad kreveta, predlažemo vam jednu izuzetno jeftinu, uradi sam ideju. Fotografiju koja vam se dopada preuzmite sa interneta. Podelite je uzduž na tri jednaka dela u bilo kom program za obradu fotografije. Tako isečene fotografije uradite u najbližoj foto radnji, a zatim im dodajte jednostavne ramove. 


Iluzija velikog prostora

Najbolji trikovi za povećanje prostora jesu svakako neutralne i svelte boje zidova koje dozvoljavaju prostoru da diše. Takođe, ogledalo stvara refleksiju i tako iluziju da se nalazimo u mnogo većoj prostoriji. Ogledala se odlično uklapaju kako u hodnike, tako i u dnevne sobe. Opremanje stana sada postaje zanimljivo, zar ne?

Što je veće područje na kojem stoji tepih, to se prostorija čini većom. Iz tog razloga, praktičan, a jeftin metod uređenja jeste kupovina malih tepiha koje ćete postaviti na centar prostorije. Na taj način uštedećete novac, jer veliki tepisi svakako koštaju mnogo više, a dodatni benefit jeste vizualno proširenje prostora. 

Vodeći se navedenim savetima prilikom sledećeg uređenja stana sigurno je da ćete proći mnogo jeftinije, a pritom se možete i odlično zabaviti sa svojim ukaćanima ili prijateljima koji budu voljni da vam pomognu i zajedno sa vama učestvuju u renoviranju i opremanju stana. Gotovo sve sa liste svako može da uradi sam ili uradi sama, ali je u društvu zabavnije, jer u društvu uvek sinu neke nove ideje.Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi