U patroli sa šapicama: Najmlađi Novosađani pomagali radnicima Čistoće (VIDEO)


Najmlađi Novosađani su po ugledu na junake iz crtaća Patrolne šapice pomagali u sređivanju grada

Mališani iz PU Dečja kuća „Vera, ljubav, nada” pomagali su radnicima JKP „Čistoća” u obavljanju svakodnevnog posla.

Naime, deca su imala priliku da, u okviru akcije „U patroli sa šapicama”, na Bulevaru Mihajla Pupina, nedaleko od Dunavskog parka, posmatraju kako ekipe „Čistoće” održavaju higijenu u gradu, koju mehanizaciju koriste, ali i da nauče šta je reciklaža i zašto je razdvajanje otpada važno.

Da bi shvatili zašto je važno bacati smeće u kontejnere i kante, umesto po igralištima, ulici, travnjacima, trotoarima, najmlađi Novosađani su, po ugledu na junake iz crtaća „Patrolne šapice” pomagali u sređivanju grada.

Navike se stiču od malih nogu, a mi s decom radimo po principima proslavljenog italijanskog pedagoga Marije Montesori, objasnila je Nada Mašić iz PU Dečja kuća „Ljubav, vera nada”.

Pokazalo se, kako je dodala, da vaspitanje daje bolje rezultate ukoliko decu, na način koji je primeren njihovom uzrastu, uključe u obaveze odraslih.

Kroz edukativnu akciju „U patroli sa šapicama” nastojimo da mališanima na zanimljiv i neposredan način približimo rad komunalnih preduzeća, te im na taj način pomognemo da shvate važnost zaštite životne sredine, kroz očuvanje zelenila, čistoće, vodnih resursa. Ne bi trebalo zaboraviti da se ličnost deteta formira do treće godine, odnosno neki kažu šeste, a budući da se deca ugledaju na odrasle, važno je kakav ćemo im primer dati svojim ponašanjem, čporučila je Mašićeva.

Zaposleni JKP „Čistoća” prikazali su najmlađima mašine i alate koje koriste u svom radu, poput kamiona za separaciju otpada i pražnjenje podzemnih kontejnera, „usisivača” za lišće i otpad i drugu opremu, a objasnili su im gde završava smeće koje svakog dana sakupe.

S decom treba raditi i govoriti im o značaju očuvanja životne sredine i reciklaže, te kod najmlađih Novosađana stvarati zdrave navike, istakla je Danijela Jankov iz JKP „Čistoća”.

Kako je dodala, drago joj je što su mališani pažljivo slušali zaposlene i što su se s radošću uključili u čišćenje ulice.

Akciju „U patroli sa šapicama” organizuje PU Dečja kuća „Vera, ljubav, nada” u saradnji s Udruženjem građana „Dunavska sonata”, a pre druženja s radnicima JKP „Čistoća”, najmlađi su pre nekoliko sedmica sa zaposlenima „Gradskog zelenila” obilazili Dunavski park.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto, video: facebook.com/JkpCistocaNoviSad
Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."