U Novom Sadu radi četvrtina svih programera u Srbiji

 
Najviše programera u Srbiji dolazi sa FTN-a

- Departman za računarstvo i automatiku na Fakultetu tehničkih nauka je najzaslužniji za brz i kvalitetan razvoj računarstva u Novom Sadu, po kojem je ovaj grad, postao poznat u poslednjih 20 godina – naglašava za list Dnevnik direktor pomenutog departmana doc. dr Miodrag Đukić.

On navodi kako se specifičnost tog departmana oslikava u uravnoteženom odnosu između Odseka za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima, Odseka za primenjene računarske nauke i informatiku i Odseka za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Prema rečima Đukića, spoj tih tema i oblasti se pokazao kao izuzetno dobar, jer je iznedrio studijski program „Računarstvo i automatika“ (neformalno poznat i kao E2), koji je postao “neka vrsta prepoznatljivog obeležja kvaliteta i zametak iz kojeg je sve krenulo“. Pored pomenutog programa, departman je nosilac i drugih brojnih studijskih programa, kako na osnovnim akademskim studijama, tako i na master i doktorskim studijama, dok je nosilac i jednog programa osnovnih strukovnih studija.

- Pokrivamo celo računarstvo i naši diplomci sa znanjem koje ponesu odavde nemaju problem da se zaposle – ističe Đukić. - Okvirno, ukupan broj studenata na studijskim programima čiji je nosilac naš departman je oko 2,5 do 3 hiljade, odnosno oko petine svih studenata na FTN-u. Iako je broj maturanata u blagom padu, FTN beleži svake godine povećanje broja prijavljenih kandidata. Naš departman tome znatno doprinosi. Na primer, na poslednjem upisu, od svih prijavljenih kandidata za osnovne akademske studije, oko trećine se prijavilo na studijske programa koje vodi naš departman. Zasluge za to leže u stručnosti nastavnika i saradnika na departmanu, ali i u privlačnosti samog računarstva.

Miodrag Đukić dodaje kako zainteresovanosti budućih studenata za računarstvom doprinosi i pogodno stanje na tržištu, gde je potreba za takvim znanjima sve veća i veća, a mogućnosti zaposlenja široke i povoljne.

- Novi Sad predvodi Srbiju u ovoj oblasti i zaista je centar računarstva – zaključuje sagovornik Dnevnika. 

- Po jednom istraživanju, broj programera po glavi stanovnika najveći je u Novom Sadu. U Novom Sadu radi četvrtina svih programera u Srbiji, a u Beogradu oko 40 odsto, međutim, Beograd ima preko pet puta više stanovnika. Takođe, u apsolutnim brojevima, najviše programera u Srbiji dolazi upravo sa FTN-a i sa Departmana za računarstvo i automatiku.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Andrea Piacquadio, Pexels


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku