Tesla fest u Novom Sadu do 15. oktobra - na Spensu više od stotinu inovacija pronalazača


Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva – Tesla fest, 34. po redu počeo je u Amfiteatru SPC „Vojvodina“ i traje do 15. oktobra. 

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano više od stotinu inovacija pronalazača, preduzetnika, učenika i studenata iz Švajcarske, Republike Srpske, Kine i Srbije. 

Na svečanom otvaranju manifestacije prisutne je pozdravila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i istakla da je Novi Sad danas, 123 godine od prezentacije Teslinog sistema naizmenične struje, posvećen više nego ikada razvoju nauke i obrazovanja.

- Obnavljamo i rekonstruišemo škole, gradimo nove. 

Vođeni Teslinom vizijom da je moć znanja od neprocenjive važnosti za svakog čoveka, investiranje u razvoj nauke i obrazovanja postavili smo kao jedan od najvažnijih ciljeva, kako na republičkom, tako i na gradskom nivou - izjavila je Dina Vučinić i dodala – Tesla fest se održava u gradu koji je centar informacionih tehnologija, gde je nezaposlenost na istorijskom minimumu, od 6,8 posto. Na inicijativu gradonačelnika Vučevića i Vlade Republike Srbije, mesto na kojem se nalazimo, trebalo bi da postane budući Nacionalni centar za veštačku inteligenciju. U ovom kvartu se nalazi Univerzitetski centar, Naučno-tehnološki centar i sve je podređeno nauci i znanju, a tako treba i da ostane.

Ona je Zoranu Kopanji, pronalazaču iz Novog Sada koji je patentirao, proizveo i plasirao na domaće i inostrano tržište mašinu za proizvodnju kora za pite, dodelila priznanje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO, za najuspešnijeg pronalazača.

Prvi dan festivala posvećen je jednom od najvećih svetskih naučnika Milutinu Milankoviću. 

Obeležavajući 100 godina od objavljivanja njegove teorije o klimatskim promenama organizatori Tesla festa su upriličili izložbu i prikazali film o životu i delu tog naučnika.

Ovogodišnja međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini baviće se inovacijama u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća i predstaviti firme koje proizvode svoje patente.

Prema rečima organizatora, festival ima za cilj da afirmiše i podstakne inovacije i pronalazaštvo, da doprinese širenju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva, posebno među mladima, a sa krajnjim ciljem da doprinese bržoj primeni inovacija i pronalazaka u funkciji privrednog i tehnološkog razvoja.


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope