Sve što treba da znate o kupovini stolarije


Stolarija je nešto o čemu ne razmišljamo svakodnevno, ali je svakako najvažniji deo svake kuće i svakog stana. Zaštita od spoljašnjih uticaja i zadržavanje toplote prostora svakako su najvažniji elementi. Međutim, stolarija je postala značajan estetski element svakog prostora. Koje su to prednosti i mane osnovnih vrsta stolarije i da li ste već isprobali sve benefite kada su PVC i ALU stolarija u pitanju?


Tradicionalna drvena stolarija

Uređenje enterijera svakako je veoma važna polazna tačka prijatnog i ušuškanog slobodnog vremena kod kuće. Stolarija je nešto što nikako ne smemo izostaviti. Drvena stolarija svima nama dobro je poznata i izrađuje se već vekovima. I isto toliko traje. Daje osećaj topline, a tonovi i tekstura se lepo uklapaju u svaki prostor i uz svaku fasadu. Drvena stolarija je nekada bila odličan izolator buke. Međutim, novi materijali potpuno su bacilli u zapećak ovaj tradicionalni material. Osnovne mane drveta su to što je podložno uticaju vremenskih prilika i neprilika, pa time zahteva i pravilnu periodičnu negu. I pored toga može doći do rasušivanja i pucanja drvenih vrata i drvenih prozora, njihovo deformisanje i slabo dihtovanje. Drvo je naprosto prirodan material koji kao takav ima svoj vek trajanja.PVC stolarija i sve njene prednosti

Većina domaćinstva se odlučuje na PVC vrata i PVC prozore, jer daju najveći kvalitet u odnosu na cenu. Dobar su izolator pa su cene grejanja niže, ne zahteva posebne tretmane. Proizvodi se u više boja i dezena, ali danas uglavnom viđamo bele PVC prozore i naročito PVC vrata jer se tako oštećenja poput ogrebotina gotovo ni ne vide.

Međutim, naravno da i PVC stolarija ima svojih mana. Potreban je širi ram da bi se staklo držalo, pa estetski nije tako savršena. Nije ekološki prihvatljiva, jer se ne reciklira. Ako se profesionalno ne postavi, neće dobro dihtovati i time neće ostvariti pun potencijal. Upravo zbog toga, svoje poverenje poklonite profesionalcima kada je stolarija u pitanju. Veoma je važno da znate sa kim sarađujete, jer je to najvažniji deo čitavog posla.


ALU stolarija bez premca

Kao najelegantniji izbor pokazala se ALU stolarija. U poređenju sa PVC stolarijom, ona pruža veću otpornost na atmosferske uticaje, te ima veću izdržljivost i rok trajanja, kao i bolju zvučnu i termo izolaciju. Prirodna boja ALU stolarija je srebrna, ali je danas možete videte u gotovo svim bojama, što je čini pogodnom za svakoga. Nakon što se površina obradi, aluminijumski prozori i vrata mogu se ofarbati u bilo koju boju, a takođe su dostupni i kao imitacija drveta, što je odlično rešenje za sve ljubitelje ovog materijala.

ALU stolarija je pre svega dugotrajnija od drvene i PVC stolarije i traje i do čak 60 godina. Estetski će vaš prostor ovako biti znatno lepši. Lakša je za montiranje, tanak ram odlično drži staklo, pa je odlična opcija kao krovni aluminijum prozor ili nosilac velikih staklenih površina. Učiniće prostorije svetlijim jer će staklo zauzimati veću površinu. Uz to, slobodno možemo reći da nema bolje izolacije od buke i vetra od ALU stolarije. Najveća mana ALU stolarije jeste u tome da razumete koji vam profil treba. Iako ima mnogo prednosti, ALU stolarija može doneti više štete nego koristi ukoliko izaberete pogrešan profil. Upravo zbog toga, kao i kada je reč o ugradnji PVC stolarije, posao bi trebalo prepustiti profesionalcima.

Razumljivo je da je teško izdvojiti veliku sumu novca odjednom, međutim, zamena stolarije je investicija koja će se višestruko isplatiti, a uštedu ćete osetiti već nekoliko meseci nakon ugradnje. Takođe, ono po čemu se ALU i PVC stolarija razlikuju od drugih je u tome što nakon ugradnje nije potrebno nikakvo veće ulaganje. Budite sigurni da nema farbanja, šmirglanja, zamene stakala… Čišćenje je vrlo lako, pa će vam biti dovoljna samo jedna pamučna krpa i voda. Bez većih napora vasa stolarija će biti ista kao i prvog dana kada je ugrađena. Neka Vas pri izboru ne vodi samo cena, imajte na umu da je to nešto što treba da traje. Uz dobro planiranje i odluke će biti mudre, a svaka će dovesti da imate lepši pogled na svet.