Poskupljuju polovna vozila u Srbiji - manja ponuda iz uvoza


Značajno manja ponuda polovnih automobila iz uvoza kod nas

Cene polovnih automobila u Srbiji su u blagom porastu a zbog poskupljenja polovnjaka u Evropi može se očekivati još izraženiji skok cena kod nas, rekao je danas Tanjug portparol sajta Polovni automobili Branislav Grković.

On kaže da polako ono što se dešava na evropskom tržištu dolazi i kod nas pa polovni automobili u Srbiji ili drže cenu ili im cena blago raste.

Navodi da je Reno Megan 2016. godište u junu koštao prosečno oko 9,200 evra a sada oko 10.000 evra, dok je Punto iz 2008. sada skuplji za 300 evra.

"Na skok cena utiču dva faktora, prvo značajno je manja ponuda polovnih automobila iz uvoza kod nas, za pola godine uvoz je manji za 30 posto, a na placevima je dosta manje automobila i prodaju se lageri. Drugo, utiču i dešavanja na evropskom tržištu, gde potpuno neočekivano imamo rast cena polovnih automobila u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji što su glavne zemlje odakle uvozimo", kaže on.

Grković kaže da su u Evropi Opel Insignie čije je godište proizvodnje između 2013. i 2017. sada za 1,5 - 2 hiljade evra skuplji nego ranije, BMW Petica skuplji i do 2,5 hiljade evra, a Audi A4 - i do 2.000 evra skuplji sada nego pre nekoliko meseci.

On navodi da je uvoz polovnih autobila u Srbiju bio godinama na istom nivou, da se ono što se uvezlo i prodalo, te da niko nije uvozio za lager.

"Sada imamo neočekivano poskupljenje polovnih automobila u Evropi, što se može objasniti odlaganje kupovine novog automobila kod građana. Tako je na evropskom tržištu u ponudio manje polovnih automobila pre svega u kategoriji do pet godina starosti", rekao je on.

Dodao je i da je prodaja novih automobila na nivou Evrope drastično pala u ovoj godini.

"Može se očekivati da skok cena polovnih automobila u Srbiji bude izraženiji u narednim mesecima. Jer automobili koji se sada nabavljaju u Evropi će za mesec, do mesec i po dana doći na naše tržište", smatra on.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Free-Photos, Pixabay


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku