Oranice u Vojvodini i do 27.900 evra


U Južnobačkom okrugu raspon se kreće od 8.500 evra do čak 27.900 po hektaru

Tržište nekretnina se oporavilo u trećem kvartalu ove godine, posle oscilacija u drugom tromesečju, pokazuje tromesečni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda – za juli avgust i septembar.

Prvi put geodeti su napravli kvartalni izveštaj uz objavljeni polugodišnji izveštaj. Mada su pratili tržište nekretnina na celom području zemlje izneli su podatke samo za četiri grada – Novi Sad, Beograd, Niš i Kragujevac. U trećem ovogodišnjem kvartalu javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 43.535 ugovora, što je nešto više od 14.500 mesečno. U odnosu na isti period 2019. godine to je 652 ugovora više.

Gledano po većim gradovima, Novi Sad, Niš i Kragujevac prate taj trend, dok je za sada u Beogradu registrovano oko 400 ugovora manje nego u istom kvartalu lane.

Posmatrajući kako se kretala kupoprodaja njiva, geodeti su zabeležili da se oranicama trgovalo manje, ali samo dva odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine i da trgovina poljoprivrednim zemljištem u ukupnom prometu nekretnina ima udeo od 15 procenata.

Gledano po gradovima, u Novom Sadu je promet porastao 25 odsto, a u Beogradu 15 odsto, dok je u Kragujevcu i Nišu zabeleženo smanjenje, i to od osam odnosno 36 procenata.

Cene poljoprivrednog zemljišta su stalno u blagom porastu – najskuplje su ornanice u Južnobačkom okrugu, a najmanje vrede u južnoj i istočnoj Srbiji .

U Južnobačkom okrugu raspon se kreće od 8.500 evra do čak 27.900 po hektaru. 

U Sremskom okrugu cene hektara u trećem kvartalu ove godine bile su od 8.500 evra do 21.400. 

Na severu Banata i Bačke njive su jeftinije i mogu se kupiti od 3.000 evra do 14.500, odnosno od 6.000 evra do 17.950 u severnom delu Banata.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Ksusha Semakina, Pexels


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."