"Oko sokolovo" i u Novom Sadu? Stiže novi sistem elektronske kontrole (ne)propisnog parkiranja - jedinstven u svetu


Trenutno pokrivaju 243 ulice u Beogradu, a sistem predviđen za oko 600 ulica

Gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova danas je u Beogradu predstavljen novi sistem elektronske kontrole (ne)propisnog parkiranja "Oko sokolovo", koji se primenjuje u glavnom gradu.

S novim sistemom upoznati su predstavnici Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Vranja, Pirota, Kruševca, Subotice i Užica koji su izrazili želju da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red u svojim mestima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema "Oko sokolovo" koji se, dodao je, isplatio za malo više od mesec dana funkcionisanja.

"Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza", rekao je Vesić i dodao da se trenutno pokrivaju 243 ulice u Beogradu, a da je sistem predviđen za oko 600 ulica.

Izrazio je zadovoljstvo jer je softver sistema "Oko sokolovo" domaće proizvodnje, navodeći da je Beograd gradovima iz unutrašnjosti besplatno ponudio taj softver.

Tokom prezentacije, između ostalog, predstavljeni su pozitivni efekti uvođenja sistema "Oko sokolovo" među kojima je najvažniji, ističe Vesić, uvođenje reda. Naglasio je da suština tog sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude "haosa" u parkiranju.

Vesić je rekao da je sistem "Oko sokolovo" jedinstven u svetu, odnosno da ne postoji nijedan sistem koji radi obostrano (ne)propisno parkirana vozila kao "Oko sokolovo".

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac je pojasnio da "Oko sokolovo" deluje preventivno i da ne postoji mogućnost selektivnog kažnjavanja.

Dodao je da Komunalna milicija grada Beograda, zajedno sa Gradskom upravom i JKP "Parking servis", stoji na usluzi svima u unutrašnjosti kojima bude potrebna pomoć u uspostavljanju sistema "Oko sokolovo".

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković je rekao da je "Oko sokolovo" domaća intelektualna svojina koja je omogućila veliku uštedu novca, te naglasio odličnu saradnju sa Komunalnom milicijom i Gradom Beogradom u implementaciji tog sistema.

Čupković je istakao da je rekao da u Beogradu postoji 30.000 parking mesta u zoni i da je potrebno oko 300 ljudi da bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, a da se zahvaljujući sistemu "Oko sokolovo" to radi sa 15 automobila i 40,50 ljudi.

Kako je dodao, samo na angažovanju zaposlenih ostvarena je ušteda od 2,5 miliona evra, koji su sada preusmereni na neke druge poslove "Parking servisa".

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo