Novosadski univerzitet na još jednoj svetskoj listi - Najbolje rangiran u obrazovanju nastavnika


Univerzitet u Novom Sadu prvi put je rangiran na Times higher education (THE) listi najboljih univerziteta u svetu po oblastima.

Najnovija THE lista za 2021. godinu obuhvatila je 1.512 institucija u svetu koje su rangirane u okviru 11 oblasti, prenosi Dnevnik.

U fokusu ove liste su postignuća univerziteta u obrazovanju, istraživanjima, transferu znanja i na međunarodnoj sceni, koja se ocenjuju kroz 13 indikatora. Istraživanjem je obuhvaćeno više od 1.900 univerziteta.

Od ukupno 11 oblasti, Univerzitet u Novom Sadu rangiran je u osam. Iznad 501. mesta nalazi se u oblasti obrazovanja koje uključuje obrazovanje nastavnika i akademske studije iz obrazovnih predmeta, iznad 601. mesta je u oblastima biznisa i ekonomije, kliničkih i zdravstvenih predmeta i društvenih nauka, između 601. i 800. mesta UNS je rangiran iz računarskih nauka, bioloških, veterine, poljoprivrede, šumarstva i nauke o sportu, a iz fizičkih nauka je između 801. i 1.000. mesta.

Pre rangiranja na ovoj globalnoj listi, Univerzitet u Novom Sadu već je bio pozicionirin na drugim listama najboljih univerziteta u svetu. Na Lajden rang listi za 2020. godinu nalazi se na 690. mestu, dok je u prirodnim naukama rangiran na 372. mestu, u matematici i računarskim naukama na 420, u društvenim i humanističkim naukama na 629, u fizičkim naukama i inženjerstvu na 701. mestu, dok je na 756. mestu u biomedicinskim i zdravstvenim naukama. 

Pored toga, na WS listi po oblastima (WS World university rankings by subject) nalazi se između 301. i 350. mesta u oblasti poljoprivrede i šumarstva, na Vebometriks listi je na 934. poziciji, dok je na aktuelnoj Šangajskoj listi po akademskim predmetima rangiran između 201. i 300. mesta u prehrambenim naukama i tehnologiji, kao i u veterinarskim naukama.

UNS se ove godine nije našao na prestižnoj Šangajskoj listi po ukupnom kvalitetu, gde je prethodne dve godine  zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfoFruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade