Novi stadion Voše na javnom uvidu do 14. oktobra - novi soliter od 15 spratova na Bulevaru


Planirani kapacitet je od 16.000 do oko 17.500 gledalaca

Nacrt plana generalne regulacije koji se odnosi na stadion „Karađorđe” s okolinom na javnom uvidu je do 14. oktobra.

Na tom prostoru je predviđena gradnja novog sportskog objekta, poluukopane garaže, uz Bulevar oslobođenja, kao i opštegradskog centra.

U planskoj dokumentaciji je navedeno da je cilj izgradnje novog sportskog objekta koji će zadovoljiti UEFA kriterijume za objekte četvrte kategorije.

Planirani kapacitet je od 16.000 do oko 17.500 gledalaca, a osim terena, u sklopu stadiona, koji će imati otvoreni, natkriveni i zatvoreni deo, na tribinama za publiku su predviđeni punktovi za hranu i piće, kao i toaleti, a deo će biti izdvojen i za osobe s invaliditetom i njihove pratioce.

U prostoru za sportiste, osim svlačionica s tuševima, planirani su bazeni za relaksaciju, teretana, prostor za zagrevanje, a zaseban deo dobiće i sudije i delegati. Na stadionu su predviđeni ugostiteljski punktovi, sanitarne prostorije, prostorije za prvu pomoć (medicinski centar), prostor za policiju, vatrogasce, sigurnosne službe, magacini za održavanje terena i sl.

Deo prostora će biti izdvojen za značajne posetioce (VIP), kao i za medije, TV studio, sale za konferencije i poslovne sastanke, kancelarije za administraciju (upravu) i slično. Za osobe s invaliditetom će na svakih 3.000 sedišta biti izdvojeno najmanje deset, a za njih je predviđen i poseban ulaz, prenosi Dnevnik.

U delu objekta gde su pozicionirani reprezentativni i službeni ulazi u objekat, planirani su sadržaji za posetioce i navijače, odnosno muzej sporta, fan-šop i slično, a ostavljena je mogućnost i da u poslovnom delu bude smešten hotel.

Planirano je da kompleks stadiona na istočnom delu ima podrum prizemlje i sprat, odnosno šest spratova u zapadnom delu. Kako se iz teksta plana može primetiti, bruto razvijena površina objekta je oko 41.500 kvadrata, a otvorenih i natkrivenih delova stadiona oko 10.300, odnosno sportskog terena oko 9.360.

Na zapadnoj strani u prizemlju je planiran reprezentativni ulaz, službeni ulazi, kao i ulazi za publiku, koji su planirani i na istočnoj strani. S prizemlja će se na plato i tribine na prvom spratu prilaziti stepeništima, liftovima i eskalatorima u okviru objekta. Ulazi za publiku će biti i na južnoj i severnoj strani, a urbanisti su predvideli ukupno četiri kolska pristupa stadionu (ulaza/izlaza), i to na približno četiri ugla objekta.

S južne strane, iz pravca Bulevara osobođenja, na plato i tribine s pratećim sadržajima (punktovi za hranu i piće, toaleti) će se dolaziti pešačkim rampama i pasarelama, a sa severne strane otvorenim, natkrivenim monumentalnim stepeništem.

U okviru kompleksa je planirana i garaža, čiji će deo biti namenjen sportistima i VIP gostima.

Ukupan broj parking-mesta na stadionu je 550, odnosno u podzemnoj garaži (suterenu) 390, a u prizemlju 160.

Poluukopana garaža, sa suterenom, gradiće se uz Bulevar oslobođenja i, kako je navedeno, trebalo bi da premosti denivelaciju terena između Bulevara i stadiona, s tim što je ostavljena mogućnost za dve podzemne etaže. Kapacitet je oko 150 parking-mesta, a planirano je da krov bude prohodan u funkciji javne površine, odnosno pešačkog platoa. Tu je predviđna ozelenjena parterna površina, približno u ravni s pešačkom stazom uz Bulevar oslobođenja, i trebalo bi da predstavlja mesto okupljanja i odmora.

Na planom obuhvaćenom prostoru predviđena je saobraćajnica javnog karaktera, s koje će se prilaziti poluukopanoj garaži i garaži stadiona, a planirane su i pasarele.

Opštegradski centar s poslovnim sadržajima biće smešten uz Bulevar oslobođenja, a predviđen je objekat s 15 spratova, s tim da će parkiranje biti rešeno u podzemnim etažama.

Na Bulevaru oslobođenja se nalaze dve trokrake raskrsnice, s Vojvođanskom ulicom i Ulicom Dimitrija Tucovića, a budući da je na toj deonici prirodna denivelacija terena jer je Bulevar oslobođenja oko dva metra viši, urbanisti predlažu da na mestu pešačkih i biciklističkih prelaza bude izgrađen pešačko-biciklistički podzemni prolaz širine dva metra.


Spomen-obeležja

Budući da se u blizini stadiona nalazi betonski nosač rashladnog uređaja prve električne centrale, planirani sadržaji, kao i uslovi uređenja i građenja u neposrednom okruženju, moraju biti prilagođeni merama zaštite. Urbanisti predlažu da prostor na kojem je spomenik bude uređen tako da tu bude mesto za odmor, okupljanje i održavanje kulturnih i obrazovnih programa.


Sugestije do 14. oktobra

Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške (lokalitet Stadiona „Karađorđe” s neposrednim okruženjem), na javnom uvidu je do 14. oktobra, a moguće ga je pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP „Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3, prostorijama MZ Prva vojvođanska brigada u Dimitrija Avramovića 8, i MZ „Vera Pavlović” u Gogoljevoj 1. Planska dokumentacija dostupna je i na zvaničnim internet stranicima Skupštine i Grada Novog Sada.

Pisane primedbe i sugestije podnose se, dok traje uvid, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: fkvojvodina.rs