Novi stadion Vojvodine ide u visinu: Zapad do čak šest spratova - u planu i soliter, hotel...


Soliter će biti visine do 15 spratova, a obavezno je planiranje podzemnih etaža

Izmene i dopune plana generalne regulacije za lokalitet stadiona "Karađorđe" nalaze se na javnom uvidu, a javnost po prvi put ima uvid u nešto detaljnije ideje gradske vlasti za novi stadion Fudbalskog kluba Vojvodina, o kojem se već duže vreme priča.

Iako se u nekoliko navrata najavljivalo da bi rušenje stadiona, kako bi se izgradio novi, moglo da počne "uskoro", realnost kaže da će momci u crveno-belim dresovima još neko vreme trčati na terenu stadiona čija je priča počela pre više od devet decenija, prenosi 021.rs.

Sada se zna nešto detaljnije o planu za novi stadion. Tako je izmenama i dopunama urbanističkog plana predviđeno da istočni deo stadiona imao podzemni deo, prizemlje i još jedan sprat, dok će na zapadnom delu moći da ide čak šest spratova u visinu, a maksimalna visina je 32 metra.

Ponovljeno je da je kapacitet novog stadiona od 16.000 do 17.500 gledalaca, a da je cilj izgradnje novog kompleksa podizanje "stadionske infrastrukture i kapaciteta na nivo za odigravanje međunarodnih takmičarskih utakmica".

Bruto površina stadiona će iznositi 41.500 kvadratnih metara, ukupna površina natkrivenih i otvorenih delova stadiona biće 10.300 metara kvadratnih, a sportski teren će biti 9.360 kvadrata.

Zanimljivo je da se u planu navodi da se u okviru sportskog objekta ostavlja mogućnost realizacije i poslovnog prostora, a kao jedna od opcija naveden je i - hotel.

U zoni opštegradskog centra planira se izgradnja objekta uz Bulevar oslobođenja. U pitanju je poslovni prostor, koji može da bude u funkciji sporta i rekreacije, ali i da ima kulturnu, uslužnu, prodajnu, administrativnu, društvenu namenu. I u ovom slučaju se pominje mogućnost da objekat funkcioniše kao hotel. Traže se "privlačni i dinamični sadržaji koji aktiviraju javni prostor".

Soliter će biti visine do 15 spratova, a obavezno je planiranje podzemnih etaža, kako bi se rešilo pitanje parkiranja. Upravo je parkiranje istaknuto kao zaseban problem, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: fkvojvodina.rs