Nošenje maski na otvorenom - preporuka, a ne obaveza


Nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza

Vlada Srbije razjasnila je odluku Kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom. 

Prema objašnjenju Vlade, nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom.

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

 Mediji su preneli da je ona, ranije danas, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da će nošenje maski biti obavezno svuda, uključujući i otvorene prostore. 

 Doneta je odluka da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba.

 "Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smislu njihovih primena. Na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja.", rekla je dr Kisić Tepavčevič.

 Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi..

"Od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovornu osobu koja treba da obezbedi da se striktno sprovode sve preventivne mere", kazala je Kisić Tepavčević.

Odlučeno je i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19. Kako je rečeno, akcenat će ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.

 "Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kisić Tepavčević je navela da se nalazimo u periodu kada se respiratorne infekcije najlakše šire, što važi i za korona virus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Gustavo Fring, Pexels