Nema odluke o zatvaranju škola - Moguća oštrija kontrola na granicama u narednom periodu


Nije doneta nikakva generalna odluka o zatvaranju škola i prelasku na onlajn nastavu

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da na Kriznom štabu nije doneta nikakva generalna odluka o zatvaranju škola i prelasku na onlajn nastavu, kao i da o tome nije ni razgovarano.

Kisić je tako odgovorila na pitanje da li se škole zatvaraju od 1. novembra, s obzirom da se, na konstataciju novinara, javljaju roditelji učenika koji su dobili takvo obaveštenje iz pojedinih škola.

"Nikakva takva generalna odluka nije doneta. Ona zavisi od epidemiološke situacije, kako u samim školama, tako i na nivou čitave Srbije", rekla je Kisić.

Ističe da je 1. novembar daleko i da Krizni štab za taj period nije mogao da donese odluku.

Kisić kaže da postoji komisija i radna grupa koja prati epidemiološku situaciju u školama, a da se odluke donose ne samo na osnovu broja pozitivnih učenika, već i na osnovu toga da li se virus širi u školskoj sredini.

Do sada se u školama, dodaje, u 95 odsto slučajevo radilo o sporadičnim oboljevanjima i da su se ti učenici zarazili van škole.

Dodaje da je samo u četiri situacije došlo do širenja u okviru odeljenja.


Maske obavezne u zatvorenom, na otvorenom preporuka

Kisić Tepavčević je izjavila da je nošenje maske obavezno u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom kada je nemoguće održati distancu od 1,5 metra.

Kisić Tepavčević je istakla da je stručna preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru, navodeći da su mnoge zemlje takvu meru uvele kao obavezujuću,.

Razlika između obavezujuće mere i preporuke je u sankcijama, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da ne možemo da pobedimo u borbi sa korona virusom ako ćemo svaku meru procenjivati po tome da li ćemo biti kažnjeni.

"Stručni stav je da bi maske trebalo da se nose na otvorenom, pogotovo u pešačkim zonama gde je veliki broj ljudi. Svesni smo da je nemoguće sve stanovnike u državi kontrolisati i da je takva vrsta kontrole nije tehnički izvodljiva. U zemljama koje su je uvele kao obaveznu pokazalo se nakon dve-tri nedelje da ima efekta", rekla je Kisić Tepavčević.

izvor: agencije, foto: EVG Culture from Pexels