Neki novi klinci za Novi Sad zeleni grad: Krovovi oplemenjeni cvećem i zelenilom


Svest o zelenilu veća je kod mališana, s godinama se smanjuje, te je bitno malim glavama, koje su izuzetno bistre, pružiti alat i znanje o zaštiti prirode, koje će im ostati za ceo život

U okviru projekta „Urbani povrtari” održana je jedna u nizu ekološko-edukativnih radionica u dvorištu Radničke 20, kada su mladi učesnici uz starije mentore sadili cveće u žardinjere koje su pravili prethodnih dana.

Kao deo projekta koji traje već tri godine, postavljena je i krovna instalacija leja, puna zelenila, na dvema školama i Novosadskom dečjem kulturnom centru.

– Ove godine, zbog koronavirusa, projekat se odvijao drugačije nego inače, pa nismo posećivali škole kao lane – kazala je nutricionistkinja Željka Šoš. 

– Sadnice cveća u dvorištu Novosadskog dečjeg kulturnog centra može posetiti svako dete, ali i roditelji, bake i deke, i u njima uživati narednih dana.

Za tri godine, u projektu „Urbani povrtari” učestvovale su osnovne škole „Jožef Atila”, „Petefi Šandor”, „Dušan Radović” i „Kosta Trifković”, kada su deca sejala, rasađivala, zalivala i na kraju, brala plemenite sorte povrća. 

– Deca uzrasta od prvog do šestog razreda veoma su zainteresovana za sve što je neobično i drugačije, pa tako i za ovaj projekat – rekla je Željka Šoš. 

– Želimo da ih naučimo da spoje urbani način života sa zdravim i da stvaramo zelenilo koje polako nestaje. Iako ne možemo da zasadimo zelenu salatu na bulevarima, možemo to uraditi na svojim terasama i u dvorištima, a veoma je važno da deca znaju da to mogu učiniti i sama, prenosi Dnevnik.

Svest o zelenilu veća je kod mališana, a kako je Željka Šoš kazala, s godinama se smanjuje, te je bitno malim glavama, koje su izuzetno bistre, pružiti alat i znanje o zaštiti prirode, koje će im ostati za ceo život.

Nebojša Šupić iz Udruženja „Kreativni pogon” pomagao je deci u pripremi žardinjera i saksija, a ovom prilikom kazao je da je takav uređeni prostor u dvorištu Radničke 20 idealan za druženje, ispijanje kafe ili samo odmor i uživanje u miru.

Projekat se sprovodi u okviru programa „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019”, a održava se od 2018. godine s ciljem da mlade podstakne da se zdravije hrane i neguju zdrave stilove života u urbanoj sredini.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: anna-m. w., Pexels, ilustracija


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku