Ne postoji prirodni neprijatelj - Invazija smrdibuba u Novom Sadu


Iz Kine odakle je došla putem transporta, uništava je prirodni predator

Prethodnih dana mnogi su suočeni sa invazijom smrdibuba u svojim kućama, terasama i baštama. Za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost i nisu agresivne, ali ih se mnogi gade ili plaše. Pri pokušaju hvatanja, u samoodbrani mogu da luče specifičan neprijatan miris. Stručnjaci kažu da ne postoji efikasan sistem zaštite od tih insekata.

Braon-mramorasta stenica, poznata u narodu kao smrdibuba u Srbiji je regstrovana prvi put pre pet godina u Beogradu i Vršcu da bi se kasnije razmnožila u celoj zemlji u urbanim sredinama, parkovima a kasnije i na njivama. Stručnjaci kažu da je u našoj zemlji našla povoljne uslove za razvoj.

"Posebnu pažnju privlači u urbanim sredinama kada traži mesto za prezimljavanje, a to su najčešće bilo kakvi zidani objekti, šupe, a posebna populacija živi i u parkovima. Otporna je i na niske temperature", kaže Aleksandra Konjević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Stručnjaci kažu da se u urbanim sredinama sve više javlja potreba za njihovim uništavanjem, ali napominju da građani ne bi trebalo samostalno da upotrebljavaju hemijske mere zaštite. Isto tako i dodaju da ne postoji efikasan metod njihovog suzbijanja.

"Ono što se ne preporučuje jeste da građani mehaničkim metodama suzbiju smrdibube i da nikako bez stručnjaka ne rade hemijske mere zaštite", dodaje Konjević.

U našoj zemlji ne postoji prirodni neprijatelj za smrdibubu, a iz Kine odakle je došla putem transporta, uništava je prirodni predator.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Brett_Hondow, Pixabay