Istorija NS: Prva zgrada Gvozdeni čovek izgrađena početkom 19. veka - nova palata 1909. godine

Gvozdeni čovek, Novi Sad, centar

U saradnji s Udruženjem turističkih vodiča Novog Sada, Dnevnik objavljuje priče i zanimljive anegdote o istoriji i arhitekturi grada, znamenitim ljudima, gastronomiji, kao i o skrivenim ili zaboravljenim predelima koji krase Srpsku Atinu.

Ovog puta priča dugogodišnja članica tog udruženja Biljana Milošević, koja otkriva zanimljive informacije o palati „Gvozdeni čovek”.

Na mestu današnje palate u 18. veku bilo Katoličko groblje, prva zgrada „Gvozdeni čovek” izgrađena je početkom 19. veka, a 1846. godine ustupljena je za potrebe Magistrata.

– Zgrada je izgorela i delimično je porušena u bombardovanju 1849. godine, a obnovljena je po sačuvanim nacrtima, a figura gvozdenog čoveka bila je na samom uglu u nivou prvog sprata – ističe Biljana Milošević. 

– Nova palata „Gvozdeni čovek“ izgrađena je 1909. godine u stilu secesije s prelepim fasadnim ukrasima. Na vrhu zgrade sagrađena je kupola, ispod koje je, u niši, smešten stari ratnički oklop po kojem je zgrada i dobila ime. Figura predstavlja starog ratnika u metalnom oklopu s helebardom u desnoj ruci. Helebarda je srednjovekovno oružje koje ispod metalnog šiljka ima s jedne strane sečivo, sekiru, a s druge bodež u vidu kuke.

Sagovornica Dnevnika se osvrnula i na čuvenu poslastičarnicu Dornšteter, koja se nekada nalazila u zgradi, a koja je, nakon smrti vlasnika Jakoba Dornštetera 1944. godine, prešla u državno vlasništvo i dobila naziv Moskva.

– Godine 1948. smo rekli istorijsko „Ne” Staljinu te menjamo ime u „Zagreb”, koje je važilo sve do devedesetih, kada dobija današnje ime „Atina” – dodaje Biljana Milošević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo