Fruškogorski koridor: Od Kaća, ispod Puckaroša, pa kroz Frušku goru - most, tuneli...Izgradnja Fruškogorskog koridora bi trebalo da počne krajem naredne godine

S nadvožnjaka kod Kaća, Fruška gora se tek nazire preko krošnji stabala na Ratnom ostrvu i juče je teško bilo zamisliti da će s tog mesta počinjati Fruškogorski koridor, čija bi izgradnja trebalo da počne krajem naredne godine.

Reporteri Dnevnika su obišli neke od ključnih tačaka buduće saobraćajnice u novosadskom ataru, koja će ujedno služiti i kao istočna obilaznica oko Novog Sada, odnosno Petrovaradina, ali i kao deo puta koji će povezati Novi Sad, Rumu, Šabac i Loznicu s po dve saobraćajne trake u oba smera, a u širem kontekstu – omogućiti brzu vezu od granice s Bosnom i Hercegovinom do Rumunije.

Da će buduća obilaznica imati posla jasno je svakom ko se iz pravca Zrenjanina juče zaputio za Petrovaradin, kao dotična ekipa „Dnevnika“ – kolona pred raskrsnicu s Temerinskom ulicom, traka za skretanje levo ka novom drumsko-železničkom mostu zagušena uglavnom kamionima i šleperima, sveprisutna nervoza – slika je koja dočekuje vozače na ulazu u grad oko podneva. Onima koji bi da zaobiđu taj krkljanac, ostaje da preko Salajke nađu lakši put do Temerinske ulice, vraćajući se, kružeći i gledajući da što manje skreću ulevo. A onda im sledi iskušenje uskog grla u Ulici Jovana Subotića.

Elem, kad se iz te gungule izađe na šire drumove, doduše s čudnim osećajem griže savesti zbog utrošenog vremena i izbačenih kilograma ugljen-dioksida svih vrsta i mikročestica, relativno brzo se stiže do Crkve Marije Snežne na Tekijama, gde bi trebalo da se na sremskoj strani završava most preko Dunava, koji drugim krajem vodi saobraćaj ka sadašnjoj pumpi „Minut” na auto-putu, gde će biti još jedno isključenje s Koridora. Kroz gusto rastinje ne može se nazreti gde bi mogao počinjati, kako je ranije naveo predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kratak tunel od oko 300 metara, koji bi obilaznicu odveo ispod Puckaroša i dalje ka Mišeluku.

Zastavši pred kućom koja pripada Nacionalnom parku „Fruška gora”, ekipa Dnevnika saznaje da će nedaleko odatle počinjati dvocevni tunel od 3,5 kilometra kroz Frušku goru, čime će se izbeći uspon koji savladava 170 metara visinske razlike

Uglavnom, detalje novog puta odrediće projekat, koji je sastavni deo ugovora s kineskom kompanijom CRBC, vrednog 606 miliona evra. 

Izlazeći s druge strane Puckaroša, nova saobraćajnica trebalo bi da se uključi na postojeću petlju na Mišeluku. Iznad bivše ciglane na Puckarošu jasno se vidi Ulica Račkog i tamošnja benzinska stanica kao potencijalno mesto spajanja nove magistrale s postojećom.

Pročitajte više >> izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels, Pixabay