"Fruškogorski koridor će motivisati stanovništvo da se ne iseljava i smanjiti zagađenje Fruške gore"


Opština Irig će doneti odgovarajuće odluke kako bi se omogućilo formiranje nove industrijske zone

Potpisivanjem ugovora sa kineskim partnerima o izgradnji Fruškogorskog koridora, Srbija će u dogledno vreme dobiti modernu saobraćajnicu koja će je spajati sa regionom a takođe će se u ekološkom smislu unaprediti zaštita Nacionalnog parka Fruška gora.

"Shodno tome, postizanje dogovora o sprovođenju tog projekta predstavlja pun pogodak kako za Irig tako i za razvoj srpske privrede", smatra domaća stručna javnost.

Vlada Srbije je na sednici održanoj 15. septembra usvojila komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom CRBS, vredan 606 miliona evra, o izgradnji drumske saobraćajnice Fruškogorski koridor. Nadležno kinesko ministarstvo, odnosno kineska Eksim banka, odobrilo je još pre mesec dana kredit za izgradnju te saobraćajnice.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović istakla je da će do kraja godine biti završena projektno-tehnička dokumentacija i da će do kraja 2021. godine početi radovi na Fruškogorskom koridoru. Prema njenim rečima, početak radova će zavisiti i od usklađivanja sa sredstvima iz budžeta, jer deo avansa daje Vlada Srbije, a drugi deo se izdvaja iz kineskog kredita. Mihajlović je izjavila da je izgradnja Fruškogorskog koridora važna jer će se on nadovezati na deonicu Ruma - Šabac - Loznica.

Predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković kaže za Demostat da je reč o veoma značajnoj investiciji koja će toj opštini i njenim žiteljima doneti niz benefita.

"Izgradnja Fruškogorskog koridora će sprečiti zagađenje Nacionalnog parka Fruška gora i smanjiti saobraćajne gužve. Za opštinu Irig je veoma bitno i to što izgradnja moderne infrastrukture dovodi i nove investitore i utiče na očuvanje demografske slike, odnosno motiviše stanovništvo da se ne iseljava zbog traženja posla. U ovom trenutku od Iriga do aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu potrebno je voziti se oko 45 minuta. Nakon što Fruškogorski koridor bude izgrađen ta razdaljina će biti smanjena za dvadesetak minuta. Opština Irig će doneti odgovarajuće odluke kako bi se omogućilo formiranje nove industrijske zone a stvorićemo i dodatne preduslove za razvijanje turističkog sadržaja našeg kraja", navodi Stojaković, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Hans Braxmeier, Pixabay