Direktor Urbanizma: Uređenje priobalja Dunava će biti jedan ekonomski "bum" za Novi Sad


Taj deo će kompletno da se uredi i stvarno će biti jedna velika turistička atrakcija

Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović rekao je da će uređenje priobalja Dunava biti jedan ekonomski "bum" za Novi Sad.

Miladinovićeve reči dolaze dan nakon što je pokrenuta kampanja "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može", kojom se opozicione partije, nevladine organizacije i građani protive projektu izgradnje velikog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava, na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada. 

Prema Miladinovićevim rečima, plan za Kameničku adu postoji od 2000. godine i njime je planirano više izgrađenog prostora, a tvrdi da je novi plan daleko unapređeniji. Važeći plan je predvideo turističke sadržaje, izgradnju hotelskog kompleksa i slično, ali je promena Zakona o vodama dovela do toga da se ne dozvoljava gradnja u nebranjenom delu. 

"Prema tome, mi prvo planiramo da uradimo vodni objekat, a vodni objekat je obalo utvrda, da bi ovaj deo od Kameničke ade do nasipa postao branjena zona", poručio je Miladinović.

Kaže kako nije poenta uređenja prostora da on postane samo turistička atrakcija.

"Ako mogu da kažem da će to biti jedan ekonomski 'bum' za Novi Sad, s tim što će mnogi tu ulagati, biće mnogo radnih mesta, taj deo će kompletno da se uredi i stvarno će biti jedna velika turistička atrakcija. Ali nije stvar ovog prostora da samo bude turistička atrakcija. Naravno, to je srž toga jer donosi veliki dobitak gradu, ali ceo ovaj prostor kad se uredi, ceo ovaj prostor južnog Telepa, koji sad ima problem sa podzemnom vodom, ima probleme što ipak je nekako skrajnut deo prema nekom neuređenom prostoru. Tu će, mogu vam reći, sigurno skočiti cena nekretnina kao i sam kvalitet života, kad ovo bude uređeno, kad ovde bude dobar promet građana Novog Sada, kad budu dolazili naplažu, na veslačku stazu, kad budu obilazili kulturne i sportsko-rekreativne sadržaje. Svakako dobit za sve građane Novog Sada je ogromna", zaključio je Miladinović.

Podsetimo da projekat uređenja priobalja od početka prate kontroverze, gde sa jedne strane stoji "Urbanizam", a sa druge "Vode Vojvodine", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."