Umesto rušenja potpuna obnova - Spens traži projektanta: Novi izgled za staru namenu


Od kada je otvoren 1981. godine, Spens nije značajnije obnavljan, usled čega je postao energetski neefikasan i nefunkcionalan, tako da se danas vodi kao jedan od najvećih potrošača u Novom Sadu.

Po najnovijim podacima, tokom godine troši više od 7.000.000 kilovat-sati toplotne energije i oko 10.000.000 kilovat-sati električne.

O iznalaženju rešenja za probleme hrama novosadskog sporta godinama se diskutuje, ali se čitava stvar tek sad pokrenula s mrtve tačke, odnosno kada je Grad odlučio da ga, umesto da ga sruši, u potpunosti obnovi, pošto je reč o višenamenskom objektu koji je od izuzetno velikog opšteg, društvenog i ekonomskog značaja za Novi Sad, AP Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Spens je pre nekoliko dana raspisao javnu nabavku putem koje traži projektanta za novu strategiju razvoja i novi projektni zadatak za obnovu, a procenjena vrednost javne nabavke je 6.666.667 dinara (bez PDV-a).

Kako se navodi u dokumentaciji, nastojaće se da se pronađe pravi balans između održivog urbanog prostora i poboljšanje komercijalne vrednosti objekta.

Izrada projektnog zadatka će se odvijati kroz dve faze.

Prvo će se izraditi studija, i to mesec nakon zaključenja ugovora. U okviru studije, biće neophodno odrediti buduću namenu Spensa u celosti, kao i namenu svih njegovih zasebnih delova, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, facebook.com/SPC.Vojvodina