U planu Novi Sad, Novi Pazar, Srebrno jezero, Divci, Bor - Gde će sve u Srbiji sletati avioni?


Pored tri postojeća međunarodna aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu, u toku su aktivnosti na razvoju novih aerodroma.

O radovima koji su trenutno u toku, kao i onim koji se tek planiraju, za B92.net govorilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su prepoznali potencijale vazdušnog saobraćaja i osnovali preduzeće Aerodromi Srbije sa zadatkom da to preduzeće u ime države brine o održavanju aerodromske infrastrukture, izgradnji novih aerodroma i njihovom funkcionisanju", navode iz ministarstva.

U izradi je plan novog aerodroma namenjenog isključivo avio-prevozu robe i to na lokaciji koja će biti povezana sa mešovitim Vojno-civilnim aerodromom "Morava".

Kako navode iz ministarstva, u planu su još rekonstrukcija aerodroma Čenej kod Novog Sada, a priprema se i lokacija Aerodroma u Novom Pazaru.

Planski akt za aerodrom Srebrno jezero je u završnoj fazi, a trenutno se radi i prethodna analiza saobraćajnih mogućnosti za razvoj aerodroma Divci kod Valjeva.

"U Aerodrom Ponikve će se nastaviti sa ulaganjem po završetku zakonom predviđene procedure pripajanja Aerodromima Srbije", kažu iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pored pomenuta tri međunarodna aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu, u toku su i radovi na izgradnji aerodroma Rosulje i Pranjani.

Kada je reč o aerodromu Bor, analizira se mogućnost preseljenja ovog aerodroma na novu, povoljniju lokaciju, kako bi se omogućio dalji razvoj aerodroma.

"Intenzivnim radom na razvoju mreže aerodroma kojim će se pokriti kompletna teritorija Srbije, pružiće se mogućnost da se sa svakog dela teritorije mogu realizovati hitni letovi, medicinski, poslovni i drugi, ali i vršiti svojevrsna popularizacija vazduhoplovstva i kao značajnog dela saobraćaja i kao privredne grane, ali i popularizacije vazduhoplovstva u obrazovnom i sportskom smislu", naveli su iz ministarstva.

izvor: b92.net, foto: ilustracija, Jerry Wang, Pexels